Hlavní obsah

Ledovka a sněhové jazyky trápí řidiče na většině území Česka

Ledovka nebo sněhové jazyky trápí řidiče na některých místech Česka. Ledovka se tvoří především ve Zlínském kraji, a to na Vsetínsku a v některých částech Kroměřížska. Sněhové jazyky trápí jižní Čechy a sever Olomouckého kraje.

Živě:Aktuální záběry z panoramatických kamer 30. 1. 2023Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

Vozovky Zlínského kraje jsou sjízdné s opatrností. Silničáři varují před ledovkou, v horských oblastech okresu na nich zůstává nesouvislá uježděná vrstva sněhu, vyplývá z údajů Ředitelství silnic a dálnic.

Neprůjezdná je kvůli ledovce silnice III/42826 v délce 7,6 kilometru mezi Modrou na Uherskohradišťsku a rekreační oblastí Bunč, která leží na rozhraní okresů Uherské Hradiště a Kroměříž.

Sněhové jazyky hrozí také na severu Olomouckého kraje. Fouká tam nárazový vítr, místy se mohou tvořit sněhové jazyky.

Obezřetnost je namístě také na úsecích udržovaných inertně, leží na nich zledovatělá či ujetá vrstva sněhu krytá posypem, vyplývá to z informací Ředitelství silnic a dálnic. Ve vyšších polohách Olomoucka na Šternbersku upozorňují silničáři na padající námrazu ze stromů.

Na jihu Čech se mohou tvořit sněhové jazyky. Silničáři vyjeli na jihu Čech přes noc do terénu s 23 sypači. Silnice jsou po jejich zásazích sjízdné.

Podle meteorologů se ale začnou v pondělí v polohách nad 600 metrů tvořit sněhové jazyky, na hřebenech Šumavy i závěje. Nejvyšší denní teploty budou nula až tři stupně Celsia nad nulou, na horách od minus čtyř do minus jednoho

Zatím největší mráz meteorologové naměřili na Kvildě, minus 13 stupňů.

„Fouká poměrně vítr a dává ty teploty nahoru,“ řekl Josef Slavík z českobudějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

V Libereckém kraji ráno mrzne, teploty někde klesly až k minus devíti stupňům, místy slabě sněží.

Silničáři doporučují zvýšenou opatrnost, na Českolipsku varují před zesilujícím větrem, fouká také na Frýdlantsku, rychlost větru zatím ale podle meteorologů dosahuje maximálně zhruba 40 kilometrů v hodině, přes den má ale vítr zesilovat a na horách může v nárazech dosáhnout i 90 km/h.

V Orlických horách a v Krkonoších v Královéhradeckém kraji ráno sněžilo. Na Rychnovsku by si řidiči měli dát pozor na námrazu, uvedli silničáři.

Meteorologové vydali pro severní část Trutnovska výstrahu před závějemi a sněhovými jazyky. Tvořit by se měly při sněžení od dnešního poledne. Na horách by mohl vát vítr o rychlosti až 110 kilometrů v hodině.

Hlavní silniční tahy v kraji byly ráno většinou suché a vymrzlé. Na nesolených horských silnicích v Krkonoších, v Orlických horách a v severní části Náchodska leží vrstva ujetého sněhu. Místy může být zledovatělá,

Čeká nás větrný týden. Na horách napadne až půl metru sněhu

Počasí

Reklama

Výběr článků

Načítám