Hlavní obsah

Léčení nemocí z kouření stojí ročně 20 miliard korun

Novinky, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Ročně stojí léčba nemocí, které způsobuje kouření zhruba 20 miliard korun. "Devadesát procent nemocných s rakovinou plic byli kuřáci. Z 30 procent se kouření podílí na vzniku zhoubných nádorů, 15 tisíc úmrtí na nemoci srdce a cév ročně způsobilo kouření," řekl Právu profesor Zdeněk Dienstbier, předseda Ligy proti rakovině.

Foto: Město Nový Jičín

Vzpomínková akce

Článek

Právě druhý říjnový týden je týdnem proti rakovině, který je letos zaměřen na nekouření. Tři čtvrtiny českých dětí jsou totiž vystaveny tabákovému kouři doma nebo na zastávkách veřejné dopravy či při sportovních podnicích nebo v restauracích. Důsledkem je pak pokles imunity, zánět průdušek či alergie.

"Předčasně na následky kouření umírá ročně v ČR 28 000 osob. Ti, kteří kouřili a zemřeli, ztratili ve srovnání s nekuřáky v průměru 15 let života," soudí profesor Dienstbier. Dodává, že kouření je nebezpečné v každém věku. Čím více let se kouří, tím více se zvyšuje riziko předčasné smrti.

"Škodí i pasivní kouření. To je nedobrovolné vdechování tabákového kouře. Ročně umírají u nás z této příčiny stovky lidí. Matky, které kouří v těhotenství, rodí děti s nižší porodní váhou a ohrožují fyzický a psychický vývoj dítěte. Konečně kouření snižuje i potenci a poškozuje reprodukci," tvrdí profesor Dienstbier.

Jen 35 procent nekuřáckých domácností

Dodává, že druhý říjnový týden má přispět k tomu, aby lidé nekouřili. Je to příležitost říct to nejen nejbližšímu okolí, ale i v rodině, ve škole, na pracovišti a pokusit se kuřákům vysvětlit, že si krátí život.

"Evropský kodex proti rakovině má na prvním místě slovo nekuřte. A pokračuje, jestliže kouříte, přestaňte. A jestliže se vám to nepodaří, nekuřte v přítomnosti nekuřáků. Měli bychom se tím v každém případě řídit," říká profesor Dienstbier.

Podle něj v České republice kouří asi 2,5 miliónu osob. Kouřit bohužel začínají hlavně mladí lidé a děti. "Mezi 13 a 14letými pravidelně kouří každý čtvrtý. Osmdesát procent dospělých kuřáků začalo s kouřením před osmnáctým rokem. Nekuřáckých domácností je u nás jen 35 procent," říká profesor Dienstbier a nabádá, aby ti, co kouří, se svým zlozvykem přestali. "Budeme tak zdravější, a to je devíza, která přece stojí za to," uzavřel profesor Dienstbier.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám