Hlavní obsah

Lázně se po pandemii covidu stále nevzpamatovaly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Českým lázním se stále nedaří dostat na předcovidová čísla. Chybějící zahraniční klienty, zejména Rusy, začínají nahrazovat Češi, kterých loni přijelo do lázní skoro 550 tisíc. Zájem ale mají spíš o krátkodobé pobyty.

Foto: Envato

Ilustrační foto

Článek

Z šetření státní agentury CzechTourism vyplývá, že pro tuzemské turisty je hlavní problém vyšší cena za lázeňské procedury. Vzdálenost od bydliště nebo nedostatek volnočasového vyžití jsou až druhotné.

Vedle peněz se lázně potýkají i s nedostatkem vysoce kvalifikovaných zdravotníků. Na dohled jsou proto velké změny, bez kterých se provozovatelé v dalších letech neobejdou.

Místo Rusů bohatí Kazaši

„Máme inflaci větší než okolní země, což náš produkt, byť se hodně snažíme ceny nezvedat, začíná přibližovat zahraničí. Jednu z dlouholetých konkurenčních výhod tím ztrácíme,“ řekl prezident Svazu léčebných lázní Eduard Bláha.

Léčebné lázně nabízejí pobytové balíčky. Například Lázně Jáchymov nabízejí sedm nocí a deset procedur s konzultací fyzioterapeuta v nejlevnější va­rian­tě za 16 100 v jednolůžkovém pokoji, nejdražší varianta závislá na ubytování je 36 890 korun.

Asijští turisté se do ČR úplně nevrátili

Ekonomika

Nedostatek peněz podtrhává to, že cizinci na dlouhé pobyty, při nichž utratí víc peněz, jezdí méně. „Trápí nás nedostatek zahraničních hostů. Infrastruktura českých lázní je tak obrovská, že Češi ji nemohou nikdy nasytit. I kdyby prodloužili své pobyty a vrátili se tam několikrát za rok. Musíme tu mít i zahraniční klien­telu, abychom to utáhli,“ dodal Bláha.

Ještě v roce 2019 tvořili z 398 tisíc cizinců většinu Němci, za nimi byli Rusové, o ty lázně kvůli válce na Ukrajině přišly. Zalepit díru chtějí movitými turisty z Izraele i například z Kazachstánu nebo Ázerbájdžánu. A přilákat víc Čechů.

Češi na rozdíl od cizinců netráví v lázních dva týdny. V průměru jsou to spíše čtyři až pět dnů, ideálně prodloužený víkend, a větší zájem mají o well­ness, které léčebné lázně tolik neposkytují.

Nejen rehabilitovat

Podle předsedkyně Sdružení lázeňských míst a primátorky Karlových Varů Andrey Pfeffer Ferklové by se mělo na lázně myslet i při prevenci chorob. „Bylo by zapotřebí, aby lékaři víc pracovali s tím, že do lázní se jezdí také preventivně, a ne pouze následně,“ uvedla.

Tlačit je podle ní potřeba i na pojišťovny, aby rozšiřovaly seznamy indikací, při kterých tam mohou lékaři pacienty poslat. Teď hradí pobyt v lázních, pokud je nezbytnou součástí léčebného procesu, tedy jako součást následné péče.

V zákoně je přesně uveden seznam nemocí, u kterých může lékař lázeňský pobyt předepsat. Například po operaci totálních endoprotéz, kardiochirurgických operacích nebo třeba u diabetiků. VZP nabízí příspěvek na lázně tisíc korun, pokud dotyčný klient podstoupí screeningové vyšetření na rakovinu.

V Česku se letos ubytovalo meziročně o třetinu více turistů, hlavně zahraničních

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám