Hlavní obsah

Lázně na pojišťovnu budou znovu na čtyři týdny, souhlasí poslanci

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pojišťovna by od 1. ledna příštího roku měla opět hradit lázeňskou péči po dobu čtyř týdnů, nikoli tří, jak tomu bylo dosud. Počítá s tím vládní novela zákona o veřejném zdravotním pojištění, kterou poslanci ve čtvrtek podpořili v prvním čtení.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanci na jednání sněmovny

Článek

Novelu uvedl na plénu ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. V současné době podle něj dochází k tomu, že jsou pacienti propouštěni z lázní v době, kdy ještě nejsou dostatečně vyléčení.

Původní ministerskou vyhlášku z roku 2012, která zkrátila délku pobytu v lázních a snížila výši příspěvků, zrušil Ústavní soud v dubnu letošního roku.

I proto Němeček žádal zkrátit projednávání návrhu, tak aby mohl být schválen už v prvním čtení. To ale zamítla opozice. Poslanci se však shodli na zkrácení projednávání na 30 dní, aby mohl zákon začít platit od ledna příštího roku.

Poslanci návrh vesměs chválili. Pouze namítali, že by bylo dobré, aby jej napřed projednal zdravotnický výbor. Například Ludvík Hovorka se domnívá, že by se do debaty o zákonu měli více zapojit odborníci.

Reklama

Výběr článků

Načítám