Hlavní obsah

Langer letí na olympiádu a nechce říci, kdo ho zve

Právo, Lenka Hloušková

Ministr vnitra Ivan Langer (ODS) Právu potvrdil, že se zúčastní olympiády v Pekingu. Po premiérovi Mirkovi Topolánkovi (ODS) je již druhým členem vlády, ale jediným ministrem, který na hry do Číny vyrazí. Nevyjasněno zůstává, kdo ho tam zve.

Foto: Mlejnková Alexandra, Právo

Ministr vnitra Ivan Langer

Článek

Langer o cestě do Pekingu zatím mlčel. Na dotazy Práva, zda se na OH chystá, kdo ho zve a jak dlouho v Číně pobude, odpověděl v krátké SMS: „Česká olympijská. A budu týden.“

Česká olympijská, oficiální marketingová agentura Českého olympijského výboru (ČOV), jeho jméno však na seznamu hostů nemá. Nevyřizovala mu ani akreditaci umožňující vstup na stadióny. Sdělila to Právu. Ministr na doplňující otázky k cestě už neodpověděl. S největší pravděpodobností tak jede na olympiádu na náklady blíže neurčeného sponzora.

Není ovšem vyloučené, že jde právě o partnera České olympijské, tedy o průmyslové giganty Pilsner Urquell, skupinu ČEZ, Škodu Auto, RWE, Adidas, Unipetrol, Zentivu, GE Money Bank, Skansku nebo Českou pojišťovnu. Systém funguje tak, že Česká olympijská, a. s., dává partnerům na místa na OH kvóty, většinou čtyři místa. Ti si pak vybírají, koho pozvou. „Nadbytečné“ lidi si platí sami.

Další variantou je, že Langera zve firma Česká sportovní, a. s., která má smlouvy s Českou olympijskou, a. s. Členové dozorčí rady prvně jmenované společnosti přitom podle obchodního rejstříku bydlí v Prostějově, nedaleko Olomouce, kde žije Langer. Podle informací Práva se s nimi ministr zná.

Výbor, nebo agentura

Samotný ČOV pozval oficiálně na hry jen tři lidi. „Podle Olympijské charty jsou to prezident republiky, premiér a ministr školství. Náklady spojené s jejich pobytem hradí ČOV ze státní dotace na podporu sportovní reprezentace,“ řekl Právu mluvčí výboru Jan Martinek.

Doplnil, že prezident Václav Klaus účast odřekl kvůli zdraví, premiér nabídku přijal a ministra školství Ondřeje Lišku (SZ) nahradí náměstek Jan Kocourek. Zbytek lidí  třeba z ministerstva školství a tělovýchovy (MŠMT) jede podle Martinka právě na náklady České olympijské, a. s., tedy sponzorů. „Hodně se to směšuje, je v tom zmatek,“ shrnul Martinek.

To potvrdila Právu i mluvčí agentury Hana Počtová. „Přesný seznam pozvaných vám dát ale nemohu. VIP hosté nechtějí být přímo spojovaní se sponzory,“ řekla Právu.

Obrana s výjimkou

Vedle Langera poletí do Pekingu další tři lidé z ministerstva vnitra (MV). „Od sedmého do šestnáctého srpna se her zúčastní také jeho náměstek Jaroslav Salivar, ředitel odboru sportu Jaromír Vodehnal a jeho zástupce Jiří Drbohlav,“ upřesnila mluvčí resortu Hana Malá.

Potvrdila přitom, že zmatky, kdo úředníkům cestu hradí, panují i na MV. Právu totiž sdělila, že „náklady na akci platí všem olympijský výbor a ministerstvo zajišťuje jen pojištění a tzv. dodatkové stravné“.

Na MŠMT Právu také nejdříve sdělili, že tři jejich úředníci jedou na náklady ČOV, pak ovšem chybu opravili. „Vedle náměstka Kocourka letí ředitel sportu Miroslav Vosyka a jeho zástupce Václav Píša, a to na náklady České olympijské, a. s.,“ sdělila Právu mluvčí MŠMT Kateřina Böhmová. Jiný přístup zvolilo ministerstvo obrany (MO). Do Pekingu posílá jen ředitele Armádního sportovního centra Dukla Jaroslava Priščáka, a to na své náklady.

Topolánek vyráží se synem

Účast na hrách potvrdil v červenci i premiér. Změnil tak své stanovisko, že do Číny nepoletí kvůli porušování práv v Tiberu. Výlet od 13. do 18. srpna zaplatí ze svého synovi Tomášovi. Topolánkova partnerka, místopředsedkyně Sněmovny Lucie Talmanová (ODS), zůstává doma. Sama se hlásí ke Spolku přátel Tibetu.

Premiér bude nejvyšším českým politikem, který olympiádu navštíví. Nepojede ani předseda Sněmovny Miroslav Vlček (ČSSD), ani šéf Senátu Přemysl Sobotka (ODS). Nechystají se tam rovněž další členové vlády, což Právu sdělili jejich mluvčí. A někteří přitom jet mohli.

„Ministr Jiří Čunek dostal oficiální pozvání na zahájení her. Nicméně s ostatními kolegy z KDU-ČSL se rozhodl akce nezúčastnit,“ uvedl například mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Hynek Jordán. S kolegy z dalších resortů se shodl v tom, že o případných soukromých cestách ministerských úředníků přehled nemají.

Čtyři lidé z vedení ČT

Naopak velkou výpravu chystá na OH veřejnoprávní Česká televize (ČT). „Celkem pojede 32 lidí, 17 redaktorů, tři spolukomentátoři, osm techniků a čtyři zástupci managementu,“ sdělil Právu mluvčí ČT Ladislav Šticha.

Z vedení do Číny vyrážejí ředitel výroby Václav Myslík, obchodní ředitel Pavel Krumpár, ředitel Jiří Janeček a ředitel zpravodajství Milan Fridrich. „Vyplývá to ze smluv s ČOV. ČT má jako hlavní mediální partner zaručena bezplatně dvě místa na první polovinu OH a dvě místa na polovinu druhou,“ podotkl Šticha. Do Pekingu se podívá také šéf sportovní redakce Otakar Černý. Kolik bude celá akce stát? ČT neví. „Přesná suma výdajů bude známa až koncem roku,“ uzavřel její mluvčí.

Četná výprava i z rozhlasu

Na hry se podívají i lidé z vedení Českého rozhlasu (ČRo), konkrétně ředitel marketingu a PR René Zavoral, ředitelka regionální stanice ČRo Sever Alena Škraňková, intendant regionálního vysílání Ruzbeh Oweyssi a vedoucí zahraniční redakce ČRo 1 – Radiožurnálu Klára Stejskalová. Zpravodajství ČRo pak z ČR vyšle pět redaktorů a dva techniky, které na olympiádě doplní stálý zpravodaj pro Čínu.

Reklama

Výběr článků

Načítám