Hlavní obsah

Kysela: Volba dopadla ve prospěch Ústavního soudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odborník na ústavní právo a prezidentský poradce Jan Kysela včera po hlasování Senátu o trojici nových ústavních soudců kvitoval, že Roberta Fremra senátoři i přes jeho problematickou minulost podpořili.

Foto: ČTK

Jan Kysela, ústavní právník v oboru státovědy a politologie.

Článek

„Dopadlo to nejen ve prospěch Roberta Fremra, ale i Ústavního soudu. Jakkoliv to vyvolá řadu otázek z hlediska zodpovědnosti jedince za vlastní osud v různých typech režimu,“ řekl Kysela v ČT.

Fremrovo vystoupení před senátory pochválil. „Bylo dobře koncipované, formálně zvládnuté a přesvědčivé v tom smyslu, jak líčil svou verzi událostí. Nemá valného smyslu jednoho nebo druhého označovat za lháře, děje z doby před 35 lety už těžko rozkryjeme,“ dodal.

Už žádní exkomunisté

Kysela podotkl, že když s prezidentským týmem rozhodovali, zda Fremra do funkce nominovat, informace o jeho kauze neměli.

„Až dodatečně jsem zjistil, že takový svazek existuje,“ řekl. Na otázku, zda by Fremra prezident nominoval, kdyby o jeho škraloupu věděl, řekl, že by o tom hluboce přemýšleli.

„Nevím, jestli by nás to přesvědčilo, že je to zásadní překážka,“ poznamenal. „Možná bychom více přemýšleli o tom, že může vzniknout větší negativní veřejná odezva, a šlo by o to, jestli tato odezva za to stojí kandidátovi, který je úctyhodný a respektovaný soudce, a jestli za to stojí prezidentovi,“ odvětil.

Kysela uvedl, že prezident Petr Pavel už zřejmě nebude na ústavní soudce nominovat „předlistopadové kandidáty“. „Už dříve jsme si řekli, že kandidáty zatížené členstvím v KSČ budeme vyhledávat velmi obezřetně,“ řekl Kysela.

Tím mínil nejen Fremra, ale i Josefa Baxu, který byl před revolucí kandidátem KSČ. „Jsme se senátory zajedno, že si už nepřejí žádného předlistopadového komunistu,“ uvedl. Další dva kandidáty na ústavní soudce by měl Pavel vybrat na podzim.

Senátoři schválili všechny tři Pavlovy kandidáty na ústavní soudce. Fremr prošel těsně

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám