Hlavní obsah

Kvůli zakázce pošty na elektrokola už je vedeno trestní řízení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli zakázce České pošty na nákup stovky elektrokol pro doručovatele už policie zahájila úkony trestního řízení, a vede tak oficiální prověřování. Novinkám a Právu to řekl šéf žalobců z Prahy 1 Jan Lelek, jehož úřad převzal nad prací kriminalistů dozor.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Ve věci nyní policejní orgán koná prověřování, tedy byly zahájeny úkony trestního řízení. Případ řeší policie Praha I,“ uvedl bez dalších podrobností Lelek s tím, že řízení je neveřejné.

Neupřesnil, pro který trestný čin anebo činy policie zakázku na nákup elektrokol za osm milionů korun bez DPH od společnosti Kosmos bikes řeší. V úvahu jich připadá několik –zjednání výhody při zadání veřejné zakázky či porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Kriminalisté ale díky tomu, že už zahájili úkony trestního řízení, dostali více pravomocí a nástrojů pro svoje prověřování. Mohou si například vyžádat jakékoli podklady od dotčených stran případu, ale třeba i od finančních institucí, nebo také nasadit odposlechy.

Vyžádali si dokumenty

„Policie si od nás vyžádala dokumenty k tomuto tématu. S policií jsme samozřejmě spolupracovali, podklady jí předali a teď je další postup spíše otázkou na ni,“ potvrdil tento týden Novinkám a Právu mluvčí České pošty Matyáš Vitík, že už se policisté do vyřešení kauzy pustili.

Předražená elektrokola České pošty, jejichž nákup řeší policie, mají další problém

Domácí

Podnět na státní zastupitelství, zda při nákupu elektrokol nedošlo ke spáchání trestného činu, podalo letos v srpnu ministerstvo vnitra. Vycházelo ze závěrů auditu, který udělalo.

Pošta elektrokola pořídila pro své doručovatele koncem loňska v soutěži, do níž se přihlásil jediný uchazeč. Jak potvrdil Novinkám a Právu mluvčí Vitík, nakoupili je přes prostředníka za 79 tisíc korun za kus. V e-shopu šlo ale stejný model kola od výrobce Crussis pořídit za 37 tisíc, tedy za polovinu. I zprostředkovatelská společnost Kosmos bikes z Kosmonos u Mladé Boleslavi přitom od Crussis kola nakoupila za velkoobchodní cenu. Původní zakázka pošty chystaná v roce 2021 přitom podle údajů serveru Hlídač státu počítala s cenou cca 45 tisíc korun za kolo.

Podle mluvčího ale mají kola i další vybavení. „Součástí elektrokol pro listovní doručitele jsou přepravní boxy, brašny, stojánek a osvětlení,“ sdělil Novinkám a Právu v srpnu Vitík. Doplnil, že v ceně je i následný servis kol, a to na dva roky.

Jenže elektrokola podle výrobce ani nebyla stavěná jako nákladní, takže nesplňovala požadavky na nosnost 145 kilogramů, jak to chtěla pošta. Dodavatel ve specifikacích uváděl nosnost 155 kilogramů, avšak podle výrobce byla ve skutečnosti o 35 kilogramů nižší. To fakticky při celkové váze nosičů a brašen kolem 60 kilogramů znamená, že doručovatel musí vážit taktéž 60 kilogramů, aby nedošlo k překročení výrobcem stanovené nosnosti.

V září Novinky upozornily na to, že nakoupená elektrokola mohou mít další problém v podobě kvality zpracování. Na sociálních sítích se objevilo video, které má zobrazovat nevyhovující až neutěšený stav kola po údajném měsíci používání.

Pošta a další doručovatelé se chystají na Vánoce. Čekají se rekordy

Vánoce

Reklama

Výběr článků

Načítám