Hlavní obsah

Kvůli únikům informací ze spisů vypovídal Nečas na policii

Bývalý premiér Petr Nečas ve středu vypovídal na policii. Ačkoliv expředseda vlády nechtěl důvody předvolání komentovat, jeho advokát Josef Lžičař uvedl, že policisté prověřují únik informací ze spisů. Nečas je obviněn v případu takzvaných trafik pro trojici někdejších poslanců ODS. Policie vyšetřuje i jeho manželku Janu v souvislosti s údajným zneužitím Vojenského zpravodajství a vyzrazování zpráv BIS.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Expremiér Petr Nečas (vpravo) vypovídal na policii.

Článek

Nečas byl předvolán na místní oddělení letenské policie, které sídlí v ulici Františka Křížka, tedy nedaleko ministerstva vnitra. Na otázku, proč byl expremiér vypovídat právě tam, Lžičař uvedl, že neví. Nečas nechtěl k okolnostem výpovědi nic prozradit. Jeho právník to vysvětlil tím, že je vázán povinností mlčenlivosti. Domnívá se, že policie si bude ve věci postupně předvolávat i další osoby, které se vyskytují v kauzách kolem Jany Nečasové, dříve Nagyové.

Nečas a jeho manželka čelí obvinění z podplácení exposlanců Marka Šnajdra, Ivana Fuksy a Petra Tluchoře, kteří získali funkce v podnicích se státní účastí údajně výměnou za domluvené hlasování ve Sněmovně. Jana Nečasová je pak obžalovaná z toho, že zneužila Vojenské zpravodajství ke sledování Nečasovy někdejší manželky Radky. Expremiér je v této kauze v procesním postavení svědka, před soudem by měl vypovídat příští týden.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V tomto týdnu proti Nečasové přibyla další obžaloba, tentokrát v případu údajného úniku informací z BIS. V této kauze je podle dřívějších zpráv obviněn i lobbista Ivo Rittig. Policie Nečasovou také prověřuje kvůli možnému krácení daně. Bývalá šéfka Nečasova kabinetu čelí podezření, že z drahých šperků a kabelek, které dostávala, neodvedla daň. V případě obvinění jí může hrozit až osm let vězení.

Reklama

Související články

Druhá obžaloba v kauze Nagyová míří k soudu

Druhá obžaloba v kauze kolem bývalé šéfky sekretariátu premiéra Jany Nečasové (dříve Nagyové) zamíří podle informací Práva právě v pátek k soudu, podle všeho...

Výběr článků

Načítám