Hlavní obsah

Kvůli sněhu dostane Palachova mohyla na Smrku desku nejdříve na jaře

– Ostravice
Právo, Pavel Karban

Uctít památku Jana Palacha přesně v den 50. výročí jeho úmrtí se rozhodla beskydská obec Ostravice na Frýdecko-Místecku. Nechala vyrobit desku s Palachovým citátem: „Člověk musí bojovat proti tomu zlu, na které právě stačí”. Desku umístí na mohylu věnovanou Palachovi na druhé nejvyšší hoře Moravskoslezských Beskyd, Smrku.

Foto: Pavel Karban, Právo

Nová deska věnovaná Janu Palachovi, která je určena pro mohylu na Smrku.

Článek

Pár metrů od vrcholu kopce, který má 1276 metrů, je Palachova mohyla už od dob totality, některé prameny uvádí, že tam je už od roku 1970.

„Vznikla v době normalizace, je to spíše lidový pomníček a scházeli se tam lidé z beskydského disidentu. To místo je dost nepřístupné,“ prozradila starostka Pavlína Stankayová (KDU-ČSL) s tím, že lidé se u mohyly scházejí spíše v době Palachova narození v srpnu, kdy je příhodnější počasí. Na Smrk se dá totiž dost těžko dostat v létě, natož v zimě, kdy jsou potřeba nesmeky a další výbava.

Foto: Pavel Karban, Právo

Starostka Ostravice Pavlína Stankayová s deskou a snímkem, na kterém ukazuje Palachovu mohylu na Smrku.

Kdo přesně byl iniciátorem mohyly Jana Palacha, se neví. „Je to lidová záležitost. Možná trampové, možná skauti,“ nastínila a dodala, že stejně tak vznikla na Smrku, kousek od té Palachovy, také mohyla Johna Lennona. Ta vznikla asi v roce 1982. „Podle mě ze stejného důvodu, protože Lennon byl brán jako symbol svobody a demokracie,“ uvedla starostka.

Foto: Pavel Karban, Právo

Místostarosta beskydské obce Tomáš Kokeš s novou deskou, která bude na mohylu Jana Palacha umístěna až ztaje sníh. Za ním druhá nejvyšší hora Moravskoslezských Beskyd, Smrk.

Na Palachově mohyle byla kamenná deska s jeho jménem a datem narození a úmrtí. Ta je ale poškozená, a tak se obec rozhodla, že nechá vyrobit novou desku. Za žulovou desku o velikosti zhruba 50 x 30 centimetrů zaplatila přibližně 12 tisíc korun. Kromě Palachovy fotky, jeho citátu a data narození a úmrtí je na ní také znak Ostravice a vysvětlení, že byla vyrobena u příležitosti 50. výročí úmrtí.

„Bohužel ji tam nemůžeme umístit hned. Je hodně sněhu a výstraha horské služby, aby lidé nechodili na hřebenové túry. Hrozí sesuvy sněhu i padání stromů,“ vysvětlila starostka Stankayová, proč bude zatím pamětní deska na obecním úřadě a na Smrk ji lidé z obce vynesou, až roztaje sníh.

Aby obec uctila Palachovu památku, vydalo se v sobotu ráno asi dvacet lidí s deskou alespoň na symbolický, zhruba kilometrový, pochod směr Smrk.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám