Hlavní obsah

Kvůli prošlým lékům na covid přijdou nemocnice o miliony

Nakupovaly se ve spěchu a pod tlakem pandemie, nakonec covid zmutoval tak rychle, že se už nedaly použít. Teď žádají krajské a městské nemocnice peníze nazpět za nespotřebované monoklonální protilátky proti covidu. Žádostí ale přišlo víc, než se čekalo, a vyčleněných 336 mi­lionů nestačí. Navyšovat dotaci ale ministerstvo zdravotnictví neplánuje.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Bamlanivimab pro léčbu covidu-19 v Thomayerově nemocnici

Článek

„V souladu se zněním Výzvy dotačního programu na kompenzaci nákladů za nespotřebované monoklonální protilátky proti covidu-19 dojde ke krácení všech zažádaných částek poměrnou částí,“ sdělil Právu mluvčí resortu Ondřej Jakob.

Celkem přišly ministerstvu žádosti za víc než 426 milionů korun. Částka je přibližně o 91 milionů vyšší, než byl strop dotačního titulu.

Nemocnice, které chtějí kompenzovat jen desítky nebo stovky tisíc, menší krácení tolik bolet nemusí, jiné to ale mohou pocítit.

Třeba nemocnice Znojmo žádá přes 21 milionů korun. „Paradoxně největším zásahem do ekonomiky nemocnice za celou pandemii bylo právě pořízení zásob monoklonálních protilátek,“ napsala Právu mluvčí znojemské nemocnice Petra Veselá.

Soudkyni soudí kvůli falešnému potvrzení o covidu

Krimi

Na omikron nestačí

Dotace se vztahuje jak na dříve zlikvidovaná léčiva, tak na ta, která projdou až letos. Jedno balení koktejlu protilátek dříve známých jako Regn-cov2 vyšlo na 60 tisíc korun, předtím se používal i bamlanivimab, který stál zhruba 25 tisíc korun.

Koncem roku 2021 vyzval všechny tuzemské nemocnice včetně těch, které nezřizuje stát, tehdejší ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), aby se zásobily monoklonálními protilátkami proti covidu.

Počty nakažených trhaly rekordy, nemocnice se dostávaly pod tlak a o léky byl velký zájem. Tehdy se v Česku šířila varianta delta, tu na jaře 2022 vytěsnil omikron, proti kterému už léčba nezabírala. Nahradily ji proto jiné léky proti covidu. Zásoby ale zůstaly.

„Finanční prostředky v tomto objemu, které nemocnice investovala, samozřejmě chybějí a pevně věříme, že naší žádosti o dotaci bude vyhověno,“ dodala Veselá.

Trojnásobek toho, co jim zbylo ve Znojmě, leží například v síti nemocnic pod Krajskou zdravotní v Ústeckém kraji. Náklady vyčíslili na téměř 73 milionů korun. V Jihomoravském kraji žádá o kompenzaci sedm krajských nemocnic, na Vysočině pět.

Největší přebytky tam zůstaly nemocnici v Havlíčkově Brodě, kde žádají o přibližně 13 milionů korun. „Předpokládáme vyplacení v plné výši, případně jen mírné krácení. Alokace by měla být dostatečná,“ napsala Právu tamní mluvčí Petra Černo s tím, že protilátkové léky jim exspirují letos v květnu.

Fakultním nemocnicím moh­lo výdaje ministerstvo jakožto přímo řízeným organizacím kompenzovat samo, pro ostatní se vypsal mimořádný dotační program. Léčbu monoklonálními protilátkami podstoupily v Česku desítky tisíc pacientů s covidem.

Covid loni přestal být dominantní příčinou úmrtí

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám