Hlavní obsah

Kvůli Pelikánovým výrokům se sejde sněmovní ústavně právní výbor

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán svým rozhovorem pro pondělní Respekt, v němž zaútočil kvůli žádosti o zbavení imunity jeho partajního šéfa Andreje Babiše na policii, zvedl ze židle nejen ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD), ale také část poslanců sněmovního ústavně právního výboru. Ti žádají, aby opustil funkci, nebo byl rovnou odvolán.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO)

Článek

Místopředseda výboru Jan Farský (STAN) požádal o mimořádné jednání, kde by měl Pelikán své výroky doložit, anebo odstoupit. Výbor by se měl sejít příští středu.

„Výroky pana ministra jsou podle mého názoru na odstoupení, nebo odvolání,“ řekl Právu Farský. „Překročil všechny možné meze, které si nikdo nedovolil překročit ani v roce 2013 kolem kauzy Nagyové,“ dodal poslanec.

Podle něj Pelikán mohl způsobit větší škodu než padesát miliónů dotace pro Čapí hnízdo, kvůli kterým policie žádá vydání Babiše a šéfa klubu ANO Jaroslava Faltýnka. Podrývá totiž základy právního státu a hlavně důvěry lidí v něj.

„Pokud pan ministr říká, že spravedlnost neexistuje a je zneužívá v předvolebním boji, pak lidé musí absolutně ztratit důvěru v to, že stát funguje,” tvrdí Farský.

Foto: Právo

Lídrem kampaně STAN do sněmovních voleb bude Jan Farský.

Místopředseda výboru nechtěl předjímat případné závěry mimořádného jednání, nicméně očekává vysvětlení od Pelikána, třeba i sdělení, zda využil svého práva a podal kárnou žalobu na státní zástupce. „Pokud by se nezachoval chlapsky, není vyloučené, že požádáme premiéra o jeho odvolání,“ prohlásil Farský.

Dodal, že to sice někdo může chápat jako další z „antibabišovských kroků“, a že nemá smysl odvolávat člena vlády pár týdnů před volbami, nicméně Sobotkova vláda může vládnout i po novém roce, dokud nebude sestaven nový kabinet a nezíská důvěru. S antibabišovskou kampaní to - jak uvedl - nemá spojitost.

Za skandální a nepřijatelné označil Pelikánovy výroky místopředseda mandátového a imunitního výboru Martin Plíšek (TOP 09). „Úplně jsem se vyděsil při jeho odpovědi, že po volbách bude vyšetřování policie zbytečnou prací. To říká ministr, který musí dbát na nestranný výkon dozoru státního zastupitelství a který má údajně ambici stát se po volbách ministrem vnitra,“ řekl Právu Plíšek.

Poslanec se, stejně jako Farský, vyslovil pro okamžitý odchod Pelikána z funkce.

Farský: Výroky jsou za hranou

Farský očekává, že Sněmovna Babiše a Faltýnka v září zbaví imunity a Pelikán jako ministr spravedlnosti může klidně dalšího půl roku vést resort, do jehož kompetence patří státní zastupitelství. „Jak mohou orgány činné v trestním řízení vykonávat svou práci, když jsou pod takovým tlakem,“ položil poslanec řečnickou otázku.

Připustil sice, že politici v poslední době téměř ztratili pud sebezáchovy, nicméně výroky Pelikána jdou za všechny hranice.

„Policie nemohla mít žádný rozumný důvod pro to, aby v tuto chvíli žádala Sněmovnu o zbavení imunity. Já nepotřebuju žádná další fakta kromě toho, že policie to udělala po roce a půl vyšetřování před volbami,“ uvedl Pelikán v Respektu a dodal, že s ohledem na způsob vyšetřování je zřejmé, že jde o snahu ovlivnit volby.

Ministr se následně pokusil redakci přesvědčit, aby rozhovor nevyšel, což však nebylo akceptováno.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám