Hlavní obsah

Kužvart už má první spolupracovníky do Bruselu, jména tají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Tým lidí, které si vezme vládní kandidát na evropského komisaře, poslanec Miloš Kužvart (ČSSD) s sebou do Bruselu, se začíná rýsovat. O konkrétních jménech však zatím ví jen sám Kužvart a prezident Václav Klaus. Veřejnost si na oznámení jmen musí počkat do konce února, kdy je Kužvart prozradí.

Foto: Libor Knížek

zámek v Hořovicích

Článek

Novinářům to v úterý Kužvart potvrdil po schůzce s prezidentem na Pražském hradě. "Pana prezidenta jsem informoval o svých současných krocích. To znamená o přípravě týmu, který se mnou půjde do Bruselu, a považuji to za schůzku velmi užitečnou," uvedl Kužvart.

Dodal, že s Klausem mluvili také o svých názorech na Evropskou unii a v mnoha věcech se shodli. Podle prezidentova mluvčího Petra Hájka byla schůzka oboustranně informativní.

Podle Kužvarta nebyla schůzka s prezidentem poslední. O některých tématech, jako například o čerpání prostředků z evropských fondů, chce Kužvart v budoucnu detailně mluvit napříč politickým spektrem. O výběru spolupracovníků má v plánu jednat s představiteli parlamentních stran už dnes odpoledne ve Sněmovně.

Nevylučuje ani jednání s komunisty

Tým bude ale podle něj tak malý, že ne všechny strany v něm budou moci být zastoupeny, upozornil kandidát. Z jednání předem nevylučuje ani komunisty. "Je ale evidentní, že především oslovím koaliční partnery a oslovím i ODS," uvedl.

Kužvart dodal, že do Bruselu s ním pojedou zhruba tři spolupracovníci. "Jsou to lidé, kteří měli nebo mají nějakou vazbu na politické strany, ale zdůrazňuji, že nejsou apriorně politici," uvedl bývalý ministr životního prostředí.

Kužvarta nominovala vláda na evropského komisaře hlasy sociální demokracie. Širší politickou podporu však zatím nemá. Při sestavování sedmičlenného týmu se spolupráci nebrání menší koaliční strany, tedy KDU-ČSL a US-DEU. Opoziční občanští demokraté naopak mnoho chuti k jednání neprojevili.

Půl roku od květnového vstupu země do EU nebude mít Kužvart, stejně jako jeho dalších devět kolegů z přistupujících zemí, vlastní resort. Bude ale úzce spolupracovat s některým z dosavadních komisařů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám