Hlavní obsah

Kužvart se poslaneckého mandátu nevzdá

PRAHA/BRUSEL

Poslanec soc. dem. Miloš Kužvart by měl zvážit odchod ze Sněmovny, myslím, že by se s tím měl chlapsky vypořádat, prohlásil v neděli v Sedmičce TV Nova místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach. Kužvart se v pátek vzdal své nominace na místo evropského komisaře. Nyní čelí velké kritice, politici mluví o ostudě, kterou ČR způsobil. Odstoupit ale nehodlá.

Foto: Radek Janka

WYG 2013

Článek

Poslanec v neděli v reakci na Škromachova slova řekl, že svoje rozhodnutí vzdát se nominace na člena Evropské komise nehodlá spojovat se svou činností v České republice. "Mám za to, že prodlužování stavu, který zde byl v minulých týdnech, by ČR poškodilo více. Proto jsem se v pátek rozhodl vzdát se nominace na člena Evropské komise," poznamenal.

Kužvart zdůraznil, že nemíní spojovat věci, které spolu nesouvisejí. "To znamená situaci, kdy se mnou ministerstvo zahraničí či stálá mise v Bruselu spolupracovaly minimálně, a mé činnosti v České republice," uvedl.

Špidla nemíní vyvozovat důsledky

Předseda vlády Vladimír Špidla dnes řekl, že osobně z Kužvartovy rezignace na místo evropského komisaře nehodlá vyvozovat další důsledky. "Bylo to jeho osobní rozhodnutí. Myslím si, že se uvidí, jak se budou věci vyvíjet, ale osobně myslím, že by to nemělo mít souvislost s ničím dalším," řekl Špidla. Kužvartovu reakci se nepodařilo získat.

Podobný názor jako Škromach zastává jeho stranický kolega, ministr průmyslu a obchodu Milan Urban. "Já si myslím, že Miloš Kužvart by měl vyvodit osobní zodpovědnost, která by mohla jít až k tomu, že se vzdá poslaneckého mandátu," řekl Urban. Kužvart podle něj "lidsky zklamal".

"Je to skutečně na úrovni malého děcka, které přijde o kyblíček," řekl v Sedmičce předseda KSČM Miroslav Grebeníček. Škromach předpokládá, že pro Kužvarta bude mít jeho počínání důsledky i v ČSSD, o vylučování ale mluvit nechtěl.

Politici teď narychlo hledají, koho Česká republika do komise vyšle. Kužvart svou rezignaci zdůvodnil tím, že v poslední době bylo jeho jmenování do bruselské exekutivy zpochybňováno, zejména ministrem zahraničí Cyrilem Svobodou (KDU-ČSL). Svoboda to ale odmítl.

Kužvartův Bruselský pobyt

Jednou z příčin, které přiměly poslance Miloše Kužvarta zříci se nominace na komisaře EU, byly zřejmě dojmy z jeho jednodenního pobytu v Bruselu v pondělí 16. února. Vedle předsedy Evropské komise Romana Prodiho a komisaře pro rozšíření Güntera Verheugena se při něm setkal s řadou vysokých úředníků EK a uspořádal dvě tiskové konference.

"Uvědomil si možná, že to je pro něj moc velké sousto," usoudil jeden z úředníků EK, kteří tato jednání sledovali. Z rozhovorů vyplynulo, že má jen mlhavé představy o tom, v čem spočívá práce člena Evropské komise. Na druhé straně nebyl přístupný argumentům, když šlo o výběr lidí do jeho kabinetu.

V EK bylo veřejným tajemstvím, že bývalý šéf delegace EK v Praze Ramiro Cibrian není považován za dostatečně průrazného a efektivního úředníka, aby dodal váhy komisaři, který zjevně potřeboval pro první období skutečně expertní vedení. "Bylo zřejmé, že Kužvart bude potřebovat velkou pomoc, expertní vedení, držet dlouho za ruku" řekl další zdroj EK.

Usoudil, že by to nebylo poprvé, co by do komise přišel nezkušený člověk - i politikům z dosavadních členských států tento přechod nejednou vyrazil dech, natož pak těm ze zemí, jež v EU nikdy nebyly. Krom toho Kužvart nevěděl, zda se mu povede zůstat déle než šest měsíců kvůli domácímu odporu - i proto byl nejistý. "Ať je to jak chce, bylo jasné, že má jen malé tušení, co ho čeká. Působil zároveň nesoustředěným dojmem, případně se soustřeďoval na odtažité věci."

Slabá angličtina

Na tiskové konferenci pro zahraniční novináře odpovídal exministr české vlády podle jednoho z účastníků vesměs holými větami. Prozradil jim, že jeho koníčkem je plavání a že nemá problémy se stěhováním rodiny, protože je rozvedený.

Na dotaz, zda je optimista ohledně schválení evropské ústavy do konce roku, řekl, že optimista je. Když byl dotázán, proč je optimista, odpověděl, že jinak by nemohl být komisař.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám