Hlavní obsah

Kubinyi odvolal ředitele IKEM Filipa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr zdravotnictví Jozef Kubinyi (ČSSD), který byl prezidentem jmenován do úřadu před necelým měsícem, odvolal v pátek ředitele Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) Karla Filipa. Dva důvody, které ministr pro odvolání uvedl, Filip odmítl a je přesvědčen, že nepochybil.

Článek

Kubinyi odvolání zdůvodnil "neúměrným prodlužováním a prodražováním výstavby kardiocentra a tím, že Filip v rozporu se statutem IKEM preferoval klinickou oblast", informovalo tiskové oddělení ministerstva. Filip, který v čele unikátního zařízení stál třináct let, je podle čtvrtečního vyjádření přesvědčen, že v řízení institutu ani v případě jeho dostavby nepochybil. Odmítl i argument, že preferoval klinickou oblast.

"Začali jsme s projektem z roku 1998, při zpracování realizační dokumentace se pochopitelně vynořily nové požadavky, ať ohledně nových norem nebo související se vstupem do EU," odmítl pro Novinky důvody svého odvolání Filip, podle kterého o všech změnách projektu i jeho ceny bylo ministerstvo zdravotnictví informováno. Jako příklad uvedl požadavek EU na nižší teplotu vody při vytápění, aby při havárii nemohlo dojít k opaření pacientů. To ovšem v praxi znamenalo vyšší náklady na izolace, větší rozměry topných těles a další úpravy.

Zůstane v IKEM?

"Nechal jsem provést i audit, zda rozpočet neobsahuje zbytečné položky a ten jsme také poslali na ministerstvo. To nám v zákonné lhůtě ani neodpovědělo," poznamenal Filip, který kroku ministra nerozumí. "Je to jeho právo, já ho respektuji, ale vyjádřil jsem údiv," dodal Filip.

Od ministra Kubinyiho dnes žádnou nabídku na zaměstnání nedostal. "Ale můj nástupce mě požádal, abych v IKEMu zůstal. Nyní si ale udělám volno," dodal odvolaný ředitel s tím, že rozhodnut ještě není. Rozhodně se ale nehodlá zúčastnit výběrového řízení.

Dočasným řízením institutu je pověřen profesor Rudolf Poledne a to do doby, než ministerstvo vybere nového ředitele. Úkolem dočasného šéfa je podle mluvčí zjistit, jaký je stav rozestavěného kardiocentra, a najít optimální řešení pro jeho dostavbu. "Dalším z úkolů bude zahájit návrat aktivit IKEM podle původního záměru a statutu," dodala mluvčí ministra.

Filip se o svém odvolání dozvěděl s předstihem ze zdrojů blízkých ministerstvu zdravotnictví. "Nečekal jsem to a skutečně jsem byl velmi překvapen," řekl ve čtvrtek televizi Nova. Bývalou ministryní Marií Součkovou byl totiž paradoxně odměněn za dobrou práci. "Jsem velmi překvapen, že pan ministr začíná reformu zdravotnictví na nejméně problémovém místě," dodal s tím, že IKEM vždy hospodařil s vyrovnaným rozpočtem.

Exsenátor ČSSD kvůli odvolání opustil stranu

Bývalý senátor za ČSSD lékař Miroslav Coufal vystoupil ze strany kvůli odvolání ředitele IKEM Karla Filipa. "Míra trpělivosti přetekla. Filipa znám od mládí jako křesťana a slušného člověka," řekl Právu s tím, že nechce být ve straně s ministrem, který ho odvolal. Coufal opouští i zastupitelský klub ČSSD v Novém Boru.

Exministři udiveni

Důvodům odvolání nerozumějí ani odborníci ve zdravotnictví a současně nevidí ve výměně ředitele řešení. "Požádám pana ministra jako místopředsedkyně senátního zdravotního výboru o vysvětlení důvodů," uvedla bývalá ministryně zdravotnictví a nynější senátorka Zuzana Roithová (KDU-ČSL).

Pokud je příčinou koncepce IKEM, tedy že převažuje klinická část a ministr zdůrazňuje experimentální, bylo by podle Roithové rozumnější, aby Kubinyi stanovil úkoly a teprve, když nebudou splněny, řešil personální otázky.  "Nikde není psáno, zda má převažovat v IKEM klinická nebo experimentální činnost," reagoval exministr zdravotnictví z let 1998 až 1999  Ivan David. Podle něj v IKEM vždy převládalo léčení pacientů, ústav z něj má 90 procent příjmů. "Nemůže žít z výzkumných grantů a pacienty ošetřovat zadarmo, to je nesmysl," poznamenal David.

Pravý důvod Kubinyiho kroku podle Davida zřejmě souvisí se snahou slučovat některá zařízení, tedy IKEM se sousedící Fakultní Thomayerovou nemocnicí, aby provoz byl racionální.

"Ředitel Filip je dobrý manažer. Nemyslím si, že by měl ve své praxi nějaké zásadní nedostatky, které by nebylo možné řešit změnou koncepce," dodala Rögnerová, podle které za odvoláním mohou být i politické důvody.

Unikátní institut v Krči

IKEM je špičkovým pracovištěm, které se zabývá zvláště transplantacemi, ale také léčbou cukrovky či nemocí srdce. Vznikl v roce 1971 sloučením šesti do té doby samostatných výzkumných ústavů v areálu Thomayerovy nemocnice v Praze - Krči.

Institut tvoří tři odborná centra, osm klinik a 15 odborných pracovišť, základen a laboratoří. Podle svých internetových stránek zaměstnává 1450 pracovníků, z nichž 550 má vysokoškolské a 640 středoškolské vzdělání.

Údajně největší česká zdravotnická výzkumná a klinická základna je příspěvkovou organizací. Výzkumnou činnost hradí pomocí českých i zahraničních grantů. Část zdrojů získává také poskytováním služeb jiným organizacím, zejména farmaceutickým firmám, s nimiž spolupracuje na vývoji léků.

Anketa

Souhlasíte s ministrovým odvoláním ředitele IKEM?
ano
36,2 %
ne
63,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 406 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám