Hlavní obsah

Kubinyi odvolal další dva šéfy nemocnic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr zdravotnictví Jozef Kubinyi pokračuje v personálních rošádách, které zahájil krátce po svém nástupu do funkce odvoláním letitého šéfa pražského Institutu klinické a experimentální medicíny Karla Filipa. Ve středu se s ředitelskými posty z rozhodnutí ministra rozloučili šéfové pražské Thomayerovy nemocnice a Fakultní nemocnice v Olomouci.

Foto: Petr Mráček

Ze setkání s novináři ke koncertům Sinatrology

Článek

Jak Novinky.cz informovala mluvčí ministerstva Aneta Kupková, za odvoláním ředitelů Jiřího Pubrdleho z "thomayerky" a olomouckého Jaroslava Vomáčky stojí ekonomické problémy jejich zdravotnických zařízení. "Nezvládli prohlubující se ekonomické problémy obou fakultních nemocnic," zdůvodnil Kubinyi prostřednictvím své mluvčí odvolání ředitelů nemocnic.

Řízením Thomayerovy nemocnice bude pověřen ředitel Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Pavel Horák a o způsobu jmenování nového ředitele ministerstvo zatím nemá jasno. V olomoucké nemocnici bude na obsazení funkce vypsáno standardní výběrové řízení. Než bude nový šéf jmenován, povede ústav dosavadní zástupce ředitele Čestmír Neoral.

"Jsem překvapen," reagoval odvolaný ředitel Thomayerovy nemocnice Pubrdle. Dodal, že má jinou představu o ekonomice i poslání Thomayerovy nemocnice, než má ministerstvo. "Myslím si, že jde o nemocnici pro spádovou oblast 400 tisíc obyvatel, která jako nadřazená ostatním má zajistit vysoce kvalitní péči pro tyto obyvatele. Měla by být kompletní," řekl Pubrdle s tím, že ministerstvo mu nesdělilo svůj záměr.

Příprava na sloučení

Jedním z opatření, která mají uspořit výdaje na zdravotnictví, je záměr sloučit v Praze Všeobecnou fakultní nemocnici, Thomayerovu nemocnici a nemocnici Na Bulovce. Sloučení navrhla 1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy a ministr to uvítal.

Ministr i ředitel VFN Horák tvrdí, že zatím o žádné slučování nejde, pouze o zkoušku. Horák se chce nejdříve seznámit s podrobnostmi hospodaření Thomayerovy nemocnice a sestavit společné odborné týmy lékařů a manažerů, které by navrhly, kde a čím lze ušetřit. "Půl roku by mohlo stačit na to, aby se ukázalo, jestli je to dobrý model," uvedl.

Horák, nyní pověřen řízením Thomayerovy nemocnice, si myslí, že organizační změny by ministerstvo nemusely nic stát, protože peníze by bylo možné získat odprodáním zbytečných budov budoucí spojené nemocnice. Od toho si slibuje příjem až půl miliardy korun. Další úspory by mohly vzniknout zrušením asi tisícovky lůžek.

Na dotaz, zda se dá oba dva kolosy, od sebe velmi vzdálené, uřídit, řekl: "Myslím, že ano. Thomayerova nemocnice je menší než my. Neznám ji do detailů." Na další dotaz, zda to není příprava na sloučení obou nemocnic, jak už ministerstvo předem avizovalo, odpověděl: "Pokud se prokáže, že spojení bude fungovat, tak ano. Kdyby ne, tak se vždy můžeme vrátit k současnému modelu."

"V pražském zdravotnictví se musí něco udělat, modelovat zkoušet," komentoval záměr ředitel nemocnice Na Bulovce Jaroslav Strof. "Jsem konstruktivní, ničemu se nebráním. Celá věc nemusí skončit fúzí, ale nějakou formou kooperace," řekl ČTK.

Filip byl první

Na začátku května, zhruba dva týdny po svém jmenování, Kubinyi odvolal z funkce ředitele Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) Karla Filipa. Důvodem podle ministra bylo neúměrné prodlužování a prodražování výstavby kardiocentra a dále, že Filip v rozporu se statutem IKEMu preferoval oblast klinickou. Ředitel IKEMu obě výtky rezolutně odmítl. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám