Hlavní obsah

Kubice: Osobní útoky jsem od Ratha čekal, ale je to nejhorší obrana

Právo, Oldřich Danda

Ministr vnitra Jan Kubice předpokládal, že na něj bude bývalý středočeský hejtman David Rath v úterý ve Sněmovně útočit. Podle něj je Rath v postavení obviněného a jako takový může třeba i lhát. Kubice to řekl v rozhovoru pro deník Právo.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr vnitra Jan Kubice

Článek

Podle Davida Ratha je celá jeho kauza politickou pomstou, za kterou stojí vaše chobotnice. Co na to obvinění říkáte?

Pan poslanec Rath je v postavení obviněného, dokonce vazebně stíhaného. Má právo říkat, co chce. Dokonce i lhát.

Podle něj používáte estébácké metody.

Jak říkám, je v pozici obviněného.

Sociální demokracie si stěžovala na nepřiměřenou ozbrojenou eskortu. Myslíte si, že to bylo zapotřebí?

Osobně nemám takový pocit. Jistě to odpovídá normám policie, kterou pro podobné příležitosti má. Nicméně tento případ je atypický a policie nemá normy pro vazebně stíhaného poslance, který vypovídá ve Sněmovně.

Můžete kategoricky odmítnout, že byste měl s jeho případem cokoli společného?

Samozřejmě, že to kategoricky odmítám. Je to naprostý nesmysl.

Čekal jste takový osobní útok na vaši osobu?

Čekal a domnívám se, že pan poslanec Rath ve svém postavení obviněného mohl několik možných variant obrany, a myslím, že zvolil tu nejhorší možnou.

Co říkáte na jeho argument, že policie na tento případ nasadila velké množství lidí i techniky a jiné případy takto vehementně nešetří?

Znova, je to poslanec v postavení obviněného. Ten případ byl naprosto standardní. Na počátku každého takového případu na tom dělají dva tři policisté, operativci, detektivové a postupně se nabalují technici, sledovačka. V tom naprostém závěru nastoupí desítky a až stovky policistů, kteří dělají domovní prohlídky na iks místech najednou.

I soc. demokracie si myslí, že tady jsou dvě policie. Jedna profesionálně vyšetřuje kauzy opozičních politiků a druhá laxně odkládá případy lidí spjatých s vládou.

Je právo opozice toto říkat, ale je to nesmysl, protože ty případy se šetří běžně standardním způsobem. Tento případ se šetřil také standardním způsobem. Není to žádná výjimka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám