Hlavní obsah

Kubice nám zničil životy estébáckými metodami, prohlásil Rath

– Praha

Ostře se pustil poslanec a někdejší středočeský hejtman David Rath ve svém úterním projevu před Sněmovnou do ministra vnitra Jana Kubiceho. Osočil ho, že používá metody někdejší komunistické Státní bezpečnosti (StB) a svým postupem ničí lidské životy.

Foto: Petr Horník, Právo

David Rath v Poslanecké sněmovně obklopen policisty

Článek

"Pane ministře Kubice, past vám vyšla, jste fakt dobrej," prohlásil Rath, kterého policie stíhá za přijetí sedmimiliónového úplatku. Policisté jej zadrželi přímo s penězi. Poslanec je nyní ve vazbě, odkud odjel do Prahy, kde sněmovna jedná o jeho vydání k trestnímu stíhání. Jeho projev ve sněmovně sledují tři ozbrojení členové policejní eskorty a také ministr vnitra, ačkoliv se původně z jednání poslanců od 15:00 omluvil.

"S těmito prostředky lze zlikvodovat každý"

Rath v projevu podotkl, že při masivním nasazení policejních operativních prostředků, by neměl šanci nikdo. "S tím byste zlikvidovali každého," podotkl. Už dříve v projevu uvedl, že žádný úplatek nepřijal a celá kauza je dopředu připravenou likvidací nepohodlného opozičního politika.

Policisté měli podle Ratha už na přelomu roku indicie, že ve věci mohlo docházet k trestné činnosti. Přesto prý nic neudělali, neboť v kauze zatím nefiguroval Rath. "Tak sledovali dál a v polovině května ten hlupák do pasti vlezl a past sklapla a měli důvod dát ho do vazby, začít ho trápit," řekl poslanec.

Připomněl kauzu Jourová

Kubiceho postup podle Ratha ničí lidské životy. Poslanec zmínil osud někdejší náměstkyně ministra pro místní rozvoj Věry Jourové, která nevinně strávila ve vazbě týdny.Jako politik prý Rath osobně počítal s tím, že jde do bitvy a může padnout.

V projevu uvedl, že v jeho kauze bylo zatčeno dalších sedm lidí, a ti také mají zničený život, v troskách jsou podle něj také životy jejich rodinných příslušníků. "Ti všichni mají život zničený, díky vám," prohlásil Rath, který Kubiceho několikrát přímo oslovil.

Reklama

Související témata:

Související články

Proti vydání Ratha byli Ploc a Škárka

Poslanecká sněmovna v úterý rozhodla o vydání obviněného poslance Davida Ratha trestnímu stíhání. Ten byl kolem poledne převezen z litoměřické vazební věznice...

Výběr článků

Načítám