Hlavní obsah

Kuba se v ODS postavil proti rušení Topolánkovy buňky

Právo, jov, plk, sve

V ODS se rozhořel spor o zrušení místního sdružení Ostrava-centrum, jehož členem je expremiér Mirek Topolánek. Proti zrušení buňky se postavil první místopředseda ODS a ministr průmyslu Martin Kuba.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS)

Článek

„Nemyslím, že by se měla rušit sdružení, zrovna v momentě, kdy se to někomu, jedné či druhé straně hodí. Vyvolává to různé mediální výklady, zvláště když v jednom místním sdružení je Mirek Topolánek,“ uvedl Kuba.

„Návrh na zrušení mi přijde jako razantní. Doporučoval bych hledat jiný model. ODS by neměla rušit sdružení každou výkonnou radu,“ dodal s tím, že návrh na výkonné radě nepodpoří.

Je za návrhem Nečasův poradce?

Jak už Právo informovalo, návrh na zrušení buňky podal šéf oblastní rady ODS v Ostravě Martin Štěpánek. Podle jeho zdůvodnění jde o to, aby v Ostravě fungovalo pouze jedno sdružení a ne dvě, která si prý nerozumí.

Jenže jiní členové ODS za tímto počínání vidí mocenský boj. To je i názor předsedy buňky Františka Šmehlíka: má za to, že za rušením stojí poradce premiéra Petra Nečase Miroslav Svozil.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Petr Nečas s ministrem průmyslu Martinem Kubou (oba ODS)

„Vnímám to jako velice nešťastné rozhodnutí, zvláště v této těžké době pro ODS. Vadí mi, že se řeší politický boj těmito prostředky, které se už snad staly v ODS folklórem,“ povzdychl si Šmehlík. „Lidé jsou z toho rozčarovaní a smutní,“ dodal.

Jak Právu řekl, důvodem ke zrušení je sdružení Moravská Ostrava, které je konkurenční buňkou v centru města, v jejímž čele stojí právě Svozil.

Zrušení buňky prý nic nevyřeší

„Dvě sdružení trvají nějakých šest let a existují důvody, proč naše sdružení vzniklo. Mimo jiné se nám nelíbilo, jakou politiku dělalo sdružení Moravská Ostrava,“ podotkl Šmehlík.

„Zvláště poté, co se pan Svozil stal poradcem premiéra, tlaky na naše sdružení zesílily. Asi si řekl, že teď je ta vhodná doba situaci vyřešit,“ poukázal Šmehlík, který má za to, že pokud bude licence buňce Ostrava-centrum odebrána, ke zklidnění to nepřispěje.

Neschopnost dohodnout se

Náměstek ostravského primátora a šéf oblastní rady ODS Štěpánek uvedl, že buňky nedokázaly najít společnou řeč. „Nemá smysl, aby byla dvě místní sdružení v rámci jedné radnice,“ dodal.

Argumentuje mj. tím, že Ostrava-centrum se nechce zapojit do komunálních voleb v příštím roce. To ale Šmehlík popírá: „Snažili jsme se o dialog, dávali jsme řadu návrhů, abychom se sblížili, abychom postupovali jednotně a vytvořili jednu kandidátku pro volby v roce 2014. Nikdy k tomu ale nedošlo, protože Moravská Ostrava nereagovala na naše návrhy ani jednou pozitivně.“

Foto: Milan Malíček, Právo

Mirek Topolánek na Pražském evropském energetickém fóru

Svozil popřel, že by šlo o boj uvnitř ostravské ODS. „Platí usnesení oblastní rady, plně se s jejím stanoviskem ztotožňuji a do puntíku podepíšu stanovisko Martina Štěpánka,“ prohlásil.

O Topolánka údajně nejde

Topolánek už dříve komentoval rozhodnutí oblastní rady kriticky. „Nejsou-li schopni někoho vyloučit, tak mu aspoň zruší místní sdružení. Vypovídá to o stavu a vnitřních mechanismech současné ODS,“ řekl Právu.

Šéfa oblasti Štěpánka tím popudil. „V tuto chvíli se svým mediálním výstupem zachoval velmi nekorektně. Nevím, proč vydal takové prohlášení,“ prohlásil.

Dodal, že s Topolánkem i osobně hovořil a ujistil ho, že nejde o jeho osobu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám