Hlavní obsah

KSČM i ČSSD se řítí dolů. ANO stále na špici

Právo, Jan Martinek

Už čtvrtý průzkum veřejného mínění prorokuje výrazné volební vítězství Babišovu hnutí ANO. Nově ale Trendy Česka, které exkluzivně pro ČT připravuje společnost TNS Aisa, předpovídá pád komunistů, kteří se ocitli na cestě k pětiprocentní hranici.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vicepremiér, ministr financí a šéf ANO Andrej Babiš

Článek

Šetření předpovídá rekordní propast mezi ANO a ČSSD, která je na druhé příčce: ANO by podle něj volilo 34 procent lidí a do Sněmovny by si mohlo přivést 85 poslanců, kdežto ČSSD spadla na patnáct procent hlasů a 38 křesel. Rozdíl mezi oběma stranami je tedy celých devatenáct procent.

K podobným výsledkům došlo v tomto týdnu i šetření CVVM, které babišovcům přisoudilo ještě o půl procenta více, ale ČSSD by podle něj volilo 19,5 procenta lidí.

Zdaleka ne tolik propastný rozdíl předpovídá průzkum společnosti Median, podle které by ANO volilo 24 procent lidí a soc. dem. 18 procent.

Dramatický propad KSČM

Podle TNS Aisa se ale dramaticky propadla KSČM, která by na čtvrtém místě získala pouhých 7,5 procenta, tedy stejně jako TOP 09. Říjnové šetření společnosti STEM naopak KSČM předvídá druhé místo za ANO, se 14,6 procenty.

„Pokles KSČM nás hodně překvapil. V průběhu října dokonce ještě padali dolů, v druhém týdnu sběru klesli dokonce na 6,5 procenta. KIomunisté jsou nejméně stabilní strana, lítají nahoru a dolů,“ řekl Právu ředitel TNS Aisa Bronislav Kvasnička.

Podle něj úplně stejně jako KSČM padá i ČSSD. „Je to výsledek všech přestřelek i velkého neúspěchu v krajských volbách. Zatím u nich není vidět perspektiva nápravy,“ myslí si Kvasnička.

ANO je jako průtokový ohřívač

Oběma stranám, tedy KSČM i ČSSD, ubírá podle něj voliče hnutí ANO. „ANO to všechno sbírá, veze se na vítězné vlně. Ale bere všem stranám bez rozdílu. Utěšeně roste na úkor ostatních stran,“ uvedl Kvasnička.

Podle něj má ale Babišovo hnutí problémy dlouhodobě si své voliče udržet. „My říkáme, že ANO je průtokový ohřívač. Dokáže přitáhnout řadu voličů, ale nedokáže si je držet,“ uvedl.

Podle Trendů Česka by se, podobně jako v průzkumu STEM, dostalo do Sněmovny i hnutí SPD Tomia Okamury, které by mělo 6,5 procenta a 11 mandátů.

„Na SPD je zajímavé to, že jejich většinový volič je muž mladšího a středního věku, většinou s maturitou, jsou to tedy vzdělaní lidé. Zajímavé také je, že 60 procent jejich voličů v roce 2013 volilo ANO, nebo ČSSD. Zdá se, že SPD přebírá funkci protestní strany,“ řekl Kvasnička.

Šanci do příštích voleb podle něj může mít i STAN: hnutí starostů by samostatně získalo 4,5 procenta a octlo se těsně před sněmovní branou. „STAN může mít relativní šanci, ale je otázka, s čím půjdou do parlamentních voleb. Na jejich úspěchu se podepisuje také to, že TOP 09 je nyní bezradná,“ řekl Kvasnička.

Podle TNS Aisa by se na třetím místě octla ODS s 8,5 procenty a 21 poslanci, do Sněmovny by se dostali i lidovci (6,5 procenta, jedenáct poslanců).

Anketa

Koho byste nyní volili do Sněmovny?
ANO
27 %
ČSSD
3,7 %
ODS
13,5 %
KSČM
10,7 %
TOP 09
3,3 %
Hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
33,8 %
KDU-ČSL
3,3 %
Starostové a nezávislí (STAN)
1 %
Piráti
1,3 %
Strana zelených (SZ)
0,6 %
Jiné
1,1 %
Nevolil/a bych
0,7 %
Celkem hlasovalo 18906 čtenářů.

Související témata:

Foto: archiv, Právo

Ano, politické hnutí

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám