Hlavní obsah

Kry na českých řekách musely uvolnit odstřely

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tišnov

Místo hrozby je z hradby ledových ker mezi Tišnovem a Březinou na Brněnsku už jen turistická atrakce. Zatímco ještě v neděli řeka Svratka hrozila zaplavením několika ulic v Tišnově, pondělí už bylo ve znamení poklesu hladiny a posunu ker. Hradby ledu zničili střelmistři.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Střelmistří hasičského záchranného sboru umisťují výbušninu mezi kry.

Článek

Střelmistři pomocí trhavin postupně asi kilometr a půl dlouhý pás ker likvidují a jejich práce je vidět. Celkem použili asi 30 kilogramů trhavin.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Situace na Svratce už se uklidnila, hladina klesla a ledy se hnuly.

Hladina v Tišnově klesla přibližně o metr, pás ker je už téměř za městem a kusy ledu míří do Brněnské přehrady. U mostu přes řeku nyní stále zastavují auta a lidé si ledový val fotí.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Situace na Svratce už se uklidnila, hladina klesla a ledy se hnuly.

Brněnská přehrada je na kry připravena. „Současné manipulace na nádržích jsou prováděny také s ohledem na zámrzy toků a výskyt ledových bariér. Na všech významných nádržích zůstávají i nadále volné retenční prostory. V této době nezaznamenáváme tvorbu žádné nové ledové bariéry. Povodí Moravy nepřetržitě monitoruje situaci na tocích a vodních dílech, v nejbližších dnech však očekáváme pokles průtoků a postupné uklidňování situace,“ zrekapituloval situaci Tomáš Kříž z vodohospodářského dispečinku Povodí Moravy.

Z dalších míst jižní Moravy nejsou už žádné problémy hlášeny.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Odstřel ker v Dolní Sytové na Semilsku

Odstřelovat museli led i v Dolní Sytové na Semilsku. Kry se nahromadily na řece Jizeře.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Hasiči rozbíjejí kry v Dolní Sytové na Semilsku

Tam se nejprve led snažili odstranit hasiči těžkou technikou. Nakonec se rozhodlo o odstřelech. Používá se však jen malé množství trhaviny Austrogel, která led naruší. Kry pak uvolní bagr dlouhým ramenem. Střelmistři měli připravený i semtex.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám