Hlavní obsah

Dostálová se s kraji dohodla, kritizovaná výzva na zdravotnické dotace se rušit nebude

Novinky, ČTK, jas, ven

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Podle ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (za ANO) se kritizovaná výzva pro zdravotnické dotace, kde byl jedním z určujících kritérií čas podání žádosti, rušit nebude. Ministryně to v pátek uvedla na tiskové konferenci resortu. S hejtmany a ministrem zdravotnictví se ale dohodla, že dotaci získá každý přihlášený projekt, který splní všechna kritéria.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO)

Článek

Těch je celkem 23. Projektů, které minulý týden o dotaci v rámci výzvy číslo 98. dotačního programu REACT-EU zažádaly, bylo 112. Objem peněz určených pro tuto konkrétní výzvu je 7,9 miliardy korun, hodnota všech přihlášených projektů je přitom 18,7 miliardy.

Už nyní je však podle ministerstva jasné, že ne všechny projekty všech třiadvacet kritérií skutečně naplňují. Vyhodnocení všech projektů má být hotové do poloviny července.

Dostálová se se zástupci krajů a ministrem zdravotnictví Petrem Arenbergerem zároveň dohodla, že další výzva (v pořadí 99.), původně plánovaná na dnešek, se zatím odloží. „Zároveň jsme se dohodli, že ministerstvo zdravotnictví bude spolu s hejtmany do budoucna pro další výzvy hledat jiné vhodné, jasně měřitelné kritérium, než je pouze čas podání projektů, pokud budou projekty stejně kvalitní,“ uvedla Dostálová.

Spor o zdravotnické eurodotace. Je tu i hrozba žalobou

Domácí

Při první výzvě rozhodovala při podávání žádosti o dotace rychlost podání projektu, tedy kliknutí počítačovou myší. Výzva pro nemocnice byla podle hejtmana Libereckého kraje Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) vyčerpána za necelé dvě sekundy.

„Zdá se mi, že jsme domluvili velmi konstruktivní kompromis. Dohodli jsme se také, že svoláme Radu Asociace krajů a budeme se bavit o spoluúčasti krajů na financování projektů,“ uvedl po pátečním jednání předseda Asociace krajů ČR Martin Kuba.

Česko může získat z REACT-EU na posílení zdravotnictví 18,4 miliardy korun. Peníze mají být využity podle předchozích informací MMR na rozvoj a modernizaci nemocnic, hygienických stanic nebo péče o pacienty s rakovinou a seniory.

Reklama

Výběr článků

Načítám