Hlavní obsah

Krávy z Velkých Němčic putují do kafilérie

Právo, miv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VELKÉ NĚMČICE

Pod rouškou tmy odcestovaly úterý asi ve 2.45 z farmy společnosti Zemos ve Velkých Němčicích na Hustopečsku první krávy do kafilérie. Transport zatím nezjištěného počtu zvířat se uskutečnil pomocí dvou kamionů v noci na základě požadavku kafilérie.

Foto: Vratislav Konečný

Korunku pro Českou Miss 2013 Gabrielu Kratochvílovou vyrobila jablonecká firma ŠENÝR Bijoux. Kameny jsou od akciové společnosti Preciosa.

Článek

Vedoucí chovu Zdeněk Horák vylučuje, že by příčinou onemocnění nákazou BSE mohlo být použití masokostní moučky. S jejím přidáváním do krmení na farmě skončili asi jeden rok před narozením krávy, u které byla nákaza potvrzena.

Po zjištění případu nákazy BSE u šestačtyřicet měsíců staré dojnice jsou k smrti odsouzeny i její o rok starší a o rok mladší vrstevnice, takže usmrceno má být 253 kusů dobytka. Veškeré protesty chovatelů, kteří mají na své straně i odborníky, jsou zatím marné.

Nuceným utracením vznikne společnosti značná škoda. Pro pracovníky firmy je také bolestné přihlížet, jak na poslední cestu odjíždí dobytek, který v chovu doslova vypiplali od telat.

Chovatelé, kteří mají na své straně i mnohé odborníky, zahájili podpisovou akci, kterou chtějí změnit současnou praxi řešení případů nákazy BSE. "Jestliže je tele od nemocné krávy zdravé, jestli ani mléko od ní není rizikové, pak není žádný důvod, aby ta kráva nemohla dožít," tvrdí prezident Agrární komory České republiky Václav Hlaváček. "Bohužel, současný postup je podle metodik Evropské unie. Zatím se sice neprokázalo, ale ani nikdo nevyvrátil možnost přenosu na člověka. Proto moc nevěřím, že by mohla mít petiční iniciativa nějaký výraznější efekt," domnívá se veterinář Vladimír Janík, který ale chápe složitou situaci podniků.

Reklama

Související články

V ČR zřejmě osmý případ BSE

Veterináři odhalili tzv. rychlým testem nákazu BSE u 46 měsíců staré dojnice z farmy Zemos ve Velkých Němčicích na jižní Moravě. Nakažená kráva byla součástí...

Výběr článků

Načítám