Hlavní obsah

Krajský sněm ANO navrhl na moravskoslezského hejtmana Bělicu, bývalý policejní šéf Tuhý neuspěl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moravskoslezský kraj

Kandidátem hnutí ANO na moravskoslezského hejtmana pro podzimní krajské volby je Josef Bělica. Rozhodl o tom v sobotu krajský sněm v Ostravě. Už před ním měl Bělica nominaci od pěti z šesti oblastí, pouze Frýdecko-Místecko podpořilo bývalého policejního prezidenta a velvyslance na Slovensku Tomáše Tuhého.

Kandidáti na moravskoslezského hejtmanaVideo: Pavel Karban, Novinky

 
Článek

Ten se sněmu osobně zúčastnil. „Dostal jsem nominaci. Od podzimu, když jsem navštěvoval oblastní sněmy, tak jsme se bavili o možné budoucí spolupráci. Ta otázka je stále otevřená. Na dnešní sněm jsem přišel s tím, že jsem tvrdil od začátku, že můj zájem je, abych do budoucna mohl s ANO spolupracovat, ale teď o konkrétních pozicích a nabídkách určitě řeč není,“ řekl Tuhý po hlasování o lídrovi krajské kandidátky, po němž sněm opustil.

Poslanec a primátor Havířova Bělica řekl, že je za podporu delegátů sněmu vděčný. Od 3. dubna by se měl stát hejtmanem za Jana Krkošku, jenž rezignoval na post hejtmana a opustil hnutí ANO poté, co ho ve čtvrtek soud uznal vinným z účasti na organizované skupině, která uplácela lékaře.

Soud uznal hejtmana ANO Krkošku vinným z účasti na zločinecké skupině

Krimi

Bělica potvrdil, že před hlasováním měl nominaci od pěti oblastí. „Musím říct, že na dnešním krajském sněmu jsem získal pro mě překvapivě i hlasy z oblasti Frýdek-Místek, což mě velmi mile potěšilo. Ne tedy všechny, ale některé ano,“ poukázal.

Nemyslí si, že by nejužší vedení hnutí ANO v Praze mohlo pořadí na kandidátce v jeho neprospěch změnit. „Já bych samozřejmě nekandidoval, pokud bych necítil podporu naší členské základny a pokud bych necítil podporu z našeho vedení,“ ujistil.

Zatím neví, zda zůstane primátorem

Na dotaz, zda se už rozhodl, jestli opustí post primátora, když se po Velikonocích stane hejtmanem, Bělica odpověděl, že ne. „Ještě jsem neměl možnost se o tom pobavit s naší místní organizací, ale věřte, že to je rozhodnutí nebo řekněme stanovisko, které nebudu dlouho odkládat, ale potřebuju to opravdu probrat s těmi nejbližšími spolupracovníky.“

Kromě nominace na hejtmana a lídra kandidátky pro podzimní volby řešil sněm i nominace pro podzimní senátní volby a volil nové krajské vedení. V Opavě bude za ANO kandidovat primátor Opavy Tomáš Navrátil, na Karvinsku dostane od hnutí podporu stávající senátor Petr Vícha (soc.dem.) a v Ostravě-Jihu bude kandidátem do senátu tamní starosta Martin Bednář (ANO).

Novým moravskoslezským hejtmanem má být Bělica

Domácí

Na nového krajského předsedu hnutí ANO sněm navrhl starostu Nového Jičína Stanislav Kopecký. „Já už jsem se o tuto pozici neucházel,“ doplnil Bělica.

Za nejdůležitější úkol ANO v Moravskoslezském kraji do voleb považuje stabilizaci krajské organizace. „Připravit volby, vyhrát volby a předložit občanům kvalitní program tak, aby měli důvod nás opět volit a tu podporu, kterou od nich máme, měli důvod nám znovu vyslovit,“ uzavřel Bělica.

Reklama

Výběr článků

Načítám