Hlavní obsah

Neplacení členských příspěvků zapomenuto. Středula získal nominaci na šéfa odborů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odborový svaz Kovo podpořil Josefa Středulu v jeho kandidatuře na předsedu Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS). O tento post přitom přišel, protože neplatil členské příspěvky. Na post místopředsedy pak na sjezdu svazu nominovali jeho účastníci šéfa odborového sociálně-ekonomického oddělení Jiřího Vaňáska.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Josef Středula

Článek

„Debata byla rušná, ale v rámci odborového svazu se neobjevil žádný nový kandidát,“ řekl předseda OS Kovo Roman Ďurčo s tím, že Středula měl podporu asi 65 procent delegátů.

Někteří delegáti ale podle něj volali po dalším kandidátovi. „Na stole bylo i to, že bychom oddálili volbu, protože nám přišlo, že tři týdny jsou málo, aby se vyprofiloval nový kandidát,“ zmínil Ďurčo.

Mimořádný sněm se bude konat 25. března. „Ale my můžeme ještě navrhnout, že nebude volební,“ konstatoval Ďurčo.

Lajdáctví

Středula přišel o post předsedy ČMKOS počátkem března, protože neplatil členské příspěvky své základní organizaci a tím přestal být členem odborů. Označil to za lajdáctví, později dlužné členské příspěvky doplatil.

Výrazně to ale oslabilo jeho pozici uvnitř odborů. Ta už předtím utrpěla jeho odstoupením z kandidatury na prezidenta.

Vedle Odborového svazu Kovo jej podle jeho slov podpořilo i několik dalších odborových svazů. Středula řekl, že ho navrhlo do vedení centrály dosud šest svazů. Patří mezi ně odbory státních orgánů a organizací, svaz civilních zaměstnanců armády či herecká asociace.

ČMKOS je největší odborová centrála v zemi. Zastřešuje 31 svazů s asi 270 000 členů. Nejsilnějším svazem v jejím rámci je právě OS Kovo.

Někteří odboráři si se Středulou chtějí vyřídit účty za podporu Nerudové

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám