Hlavní obsah

Kováčik: ČSSD může Agendou 2010 zradit levicový program

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Návrhem takzvané Agendy 2010 může ČSSD zradit levicový program, myslí si předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. Uvedl to během sobotního jednání ÚV KSČM. Předseda ČSSD Jiří Paroubek Agendu 2010 v reakci na Kováčikova slova obhajoval.

Článek

"Musíme ještě velmi pečlivě zvážit a velmi pečlivě posoudit Agendu 2010, tedy programové nabídky ČSSD, zda nejsou přílišným ústupem z levicových pozic a z jejího programu," řekl Kováčik.

"Agenda 2010 je nejen vyjádřením úsilí ČSSD o vznik stabilní vlády, ale především realistickou nabídkou na řešení problémů, které se dotýkají každého občana. Jediným cílem ČSSD je podílet se na vládě, která nejen že zabrání zhoršení sociální situace občanů, ale jejímž cílem bude především její radikální zlepšení," reagoval předseda ČSSD Jiří Paroubek.

Agenda 2010 je dokument, se kterým sociální demokraté přišli minulý týden a který je souhrnem programových priorit pro kabinet, na němž by se podíleli společně s ODS a lidovci. K jednání o nové vládě ODS jako vítěz červnových voleb přizvala s výjimkou komunistů všechny parlamentní strany. Sociální demokraté tvrdí, že dokument Agenda 2010 obsahuje reformní program minimálně na tři roky.

Podle ČSSD by se případná trojkoalice měla během svého vládnutí shodnout například na penzijní reformě, nekompromisním boji s korupcí či na přijetí eura do roku 2012. Měla by se také snažit o hledání prostoru pro snížení daňové zátěže nebo dobře připravit a zvládnout české předsednictví v EU.

Agenda 2010 obsahuje závazek nepřijímat zákony, které zvyšují povinné výdaje státu. ČSSD navrhla vypustit ze zákonů pasáže o automatické valorizaci sociálních dávek a příspěvků. Příjmy z privatizace má stát využívat jako rezervu na důchodovou reformu. Za nepřijatelné nadále ČSSD považuje rovnou daň, školné na vysokých školách a poplatky u lékaře.

Reklama

Výběr článků

Načítám