Hlavní obsah

Kostel v Gutech už je po požáru téměř pod střechou

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třinec

Doslova z popela vstává v Třinci-Gutech replika kostela z 16. století. Před třemi lety vinou žhářského útoku vyhořel do základů, uchován zůstal jen kříž s Kristem. Tesaři rychle dokončují hrubou stavbu, zbývá už pouze dokrýt část střechy a vyvézt nahoru báň se zvonicí. Kostel je nyní denně v obležení zájemců, kteří obdivují rychlý postup stavby.

Kostel v Gutech už je po požáru téměř pod střechouVideo: Aleš Honus, Právo

 
Článek

„Dokončeny jsou všechny obvodové zdi, konstrukce věže i zvonová stolice. Teď to pokrýváme šindelem. Měli bychom s tím být hotovi do konce příštího týdne,“ řekl Antonín Papšík z Hošťálkové na Vsetínsku, jehož firma dostala výstavbu kostela na starost. Hrubá stavba bude podle něj dokončena příští čtvrtek, kdy bude za pomoci jeřábu usazen vrchol věže s bání.

Růst stavby pravidelně sledují jak místní lidé, tak projíždějící cyklisté. „Jezdím kolem asi jednou týdně a nestačím se divit, jak jim to jde od ruky. Ten kostel je přitom od starého k nerozeznání. Je vidět, že si dali záležet. Jediná věc, čím se nový kostel liší, je světlá barva dřeva,“ řekl starší muž z nedalekých Oldřichovic, který se přijel ve čtvrtek na stavbu podívat.

Foto: Aleš Honus, Právo

Tesaři dokončují hrubou stavbu. Zbývá už pouze dokrýt část střechy a vyvézt nahoru báň se zvonicí.

Antonín Papšík potvrzuje, že stavba kostela je pro místní lidi velkou atrakcí. „Kolemjdoucí se tady zastavují, denně jich projdou dvě až tři stovky. Lidé si kostel fotí a nejvíce je zajímá, kdy to bude hotové, kdy se budou moci přijít do kostela pomodlit,“ řekl Papšík.

To ale ještě několik měsíců potrvá. Hrubá stavba sice bude za týden hotová, v plánu jsou ale další úpravy interiérů, které už nebudou ze silnice tolik vidět. „Budou následovat kamenné dlažby, klenbové stavby a další náležitosti včetně dřevěných lavic, které také vyrábíme,“ dodal Papšík.

Do jara chtějí mít hotovo

Podle posledních informací by stavba včetně dodávek mobiliáře a výzdoby uměleckými předměty měla skončit na jaře příštího roku. „Dá-li Pánbůh, první bohoslužba by se zde mohla sloužit příští rok 23. května, kdy snad proběhne slavnostní posvěcení repliky původního kostela,“ řekl již dříve pomocný biskup Martin David.

Začíná stavba kostela. Žhářům je odpuštěno

Domácí

Stavba bude stát asi 27 milionů korun. Financována bude jak z pojistného plnění, tak i výtěžku veřejné sbírky, která stále ještě probíhá. Na kontě již jsou 3,3 milionu korun.

Kostel z 16. století shořel v noci na 2. srpna 2017. Oheň způsobil škodu kolem 20 milionů korun. Krajský soud Ostrava poslal za zapálení vzácného kostela tři osmnáctileté mladíky z Ostravska a Frýdecko-Místecka do vězení na 3,5 roku, osm a devět let.

Reklama

Výběr článků

Načítám