Hlavní obsah

Koryčanští hasiči uctili na místě neštěstí památku svých zesnulých kolegů

Právo, pem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koryčany

Na 200 lidí uctilo v neděli v poledne památku dvou dobrovolných hasičů, kteří přišli o život při středeční explozi jednoho z rodinných domů v Koryčanech na Kroměřížsku. Pietní akce, kterou organizovali jejich tamní kolegové, se uskutečnila přímo před místem tragédie, a kromě hasičů se ji zúčastnili pozůstalí a kamarádi obětí i další místní občané.

Foto: Petr Marek, Právo

Uctít památko hasičů, co zahynuli při explozi, přišli na místo neštěstí jejich kolegové, pozůstalí i mnoho dalších lidí.

Článek

Se zesnulými kolegy se rozloučily i profesionální jednotky v celé republice. Na svých budovách vyvěsily vlajky, ze stanic vyjely s technikou a provedly nástup mužstva před zbrojnicemi. Přidala se i celá řada jednotek dobrovolných hasičů.

„V našem případě bylo jasné, že se s kamarády, kteří zahynuli při zásahu, musíme rozloučit na místě neštěstí. Kde také jinde. Přišla drtivá většina členů jednotky. Chybí jen ti, co se z pracovních důvodů zúčastnit nemohli,“ řekl novinářům předchůdce bývalého velitele Josef Ketler, jenž jednotku nyní dočasně znovu povede.

Exploze poznamenala celé Koryčany, lidem není do řeči

Domácí

Tragická událost podle něj momentálně rezonuje ve všech, kteří oběti výbuchu znali. „Potrvá to dlouho, některým to v hlavách zůstane do konce života. Co se tady stalo, nejde vymazat,“ konstatoval. Zdůraznil však, že zdejší jednotka je stále připravená, byť při tragédii přišla o svého velitele.

„Doufám, že kluci, kteří tady přímo zasahovali, se z toho rychle dostanou a v jednotce budou pokračovat,“ podotkl s tím, že zatím se nenašel nikdo, kdo by chtěl na základě neštěstí skončit. „Obavy, ale samozřejmě někdo mít může. Zda tomu tak bude, či ne, ukáže až čas, příští výjezd,“ dodal.

Foto: Petr Marek, Právo

Koryčanští dobrovolní hasiči uctili památku svých kolegů přímo u místa neštěstí.

Uctít památku zahynulých hasičů přišla v Koryčanech i čtyřiasedmdesátiletá Ludmila Kubíčková. „Pro nás všechny, celé město, je to strašná rána,“ řekla Právu žena, která v době zásahu přišla na místo neštěstí s kamarádkou, maminkou jednoho z hasičů, co tam přišel o život.

„Byly jsme nedaleko, slyšely ohromnou ránu, a tak jako zvědavé ženské jsme šly zjistit, co se děje. Když jsme tam dorazily, odhrabávali holýma rukama sutiny, v té chvíli jsme nevěděly, kdo nebo co tam dole je, a najednou vytáhli jejího syna. Hrůza, šílené. Úplně se sesypala. Nikdy na to nezapomenu,“ vracela se k tragédii žena.

Plameny a obří rána. Kamera zachytila výbuch, který rozmetal dům v Koryčanech

Krimi

„Za chvíli začali hasiči křičet. Pes totiž vyčuchal, že v sutinách je ještě někdo. Vytáhli toho druhého, ale bohužel, nemohli mu pomoci, byl tam dlouho. Strašné, dva mladé životy byly najednou pryč,“ dodala se slzami v očích.

Reklama

Výběr článků

Načítám