Hlavní obsah

Exploze poznamenala celé Koryčany, lidem není do řeči

Aleš Fuksa, Právo, Aleš Fuksa
Koryčany

Do hlubokého zármutku se ponořily Koryčany na Kroměřížsku. Po středečním výbuchu plynu v jednom z rodinných domů zemřela dvojice místních dobrovolných hasičů a další skončil s vážnými zraněními v nemocnici. Obyvatelé města pozůstalým kondolují, stejně tak kolegům z koryčanského sboru dobrovolných hasičů.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Rodinný dům procházel rekonstrukcí. Nacházel se v řadové zástavbě u hlavní silnice spojující Kroměříž s Kyjovem.

Článek

„Celé město je z toho v šoku. Nikdo nechce uvěřit tomu, co se stalo. Je to směs pocitů, smutek, bezmoc, hluboká bolest. Po domluvě s charitou zřídíme sbírku, ve které budeme vybírat finanční prostředky určené pro pozůstalé obětí včerejšího výbuchu. Budou potřebovat pomoc. Je to velká tragédie. A nezlobte se, že mi není příliš do řeči,“ přiznala Právu starostka Koryčan Hana Jamborová (STAN).

Byl jsem tam přímo. Kluky jsem pomáhal vytahovat ze sutin. Víc k tomu nedokážu říct, nedám to. Je to příliš čerstvé.

K hlášenému úniku plynu přijeli koryčanští dobrovolní hasiči jako první pár minut po půl jedné ve středu odpoledne. Bylo jich šest, většinou mladých mužů. Exploze následovala ve tři čtvrtě na jednu. Zranění byli kromě dvojice civilistů další dva hasiči, jeden vážně.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Záchranáři objevili v sutinách před domem bezvládné tělo jednoho z hasičů. Co nejrychleji se snažili odklízet sutiny kolem něj.

Pátý výbuch nepřežil. Posledního hasiče hledali jeho kolegové v sutinách domu bez pár minut tři hodiny. Jeho tělo nakonec objevili pod troskami před domem po půl čtvrté odpoledne.

Plameny a obří rána. Kamera zachytila výbuch, který rozmetal dům v Koryčanech

Krimi

Podle záchranářů zřejmě zemřel hned po explozi. S hledáním pomáhala i dvojice psovodů se záchranářskými psy ze Záchranné brigády kynologů Jihomoravského kraje.

Zemřeli mladí kluci

„Byli to mladí kluci. Dobrovolní hasiči u nás ve městě jsou velmi aktivní a nezištně pomáhají se vším možným. O to větší neštěstí to je. Už včera jsme na radnici vyvěsili černý prapor. A zároveň myslíme na to, aby se uzdravil zraněný hasič, který leží v nemocnici,“ dodala starostka.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

V blízkosti vybuchlého rodinného domu měli zdravotníci připravena nosítka. V troskách domu bylo třeba najít zavaleného hasiče.

Fakultní nemocnice Ostrava přijala ve středu jednoho zraněného muže. „Je nadále ve vážném stavu, nicméně je stabilizovaný, v tuto chvíli mimo bezprostřední ohrožení života,“ řekla ČTK mluvčí nemocnice Petra Petlachová.

Kriminalisté zkoumají zbytky domu zničeného tragickým výbuchem

Krimi

Jeden pacient byl převezen do brněnské fakultní nemocnice. „Pacient je stabilizovaný, připojený na umělou plicní ventilaci,“ sdělila mluvčí nemocnice Veronika Plachá. Pacient utrpěl popáleniny, také zlomeninu.

Další zraněný skončil ve zlínské nemocnici. „Jde o lehké poranění, pacient leží na traumatologii,“ uvedla mluvčí nemocnice Renata Večerková.

Je to příliš čerstvé

Právo oslovilo i starostu koryčanského sboru dobrovolných hasičů Miroslava Tiefenbachera. Původně telefonát odmítl, s redakcí promluvil až po pár hodinách od události. „Je to pro nás všechny moc těžké. Byl jsem tam přímo. Kluky jsem pomáhal vytahovat ze sutin. Víc k tomu nedokážu říct, nedám to. Je to příliš čerstvé,“ přiznal Právu starosta hasičů.

Na Kroměřížsku explodoval dům při zásahu hasičů, dva z nich zemřeli

Krimi

S odklízením sutin pomáhaly po výbuchu desítky hasičů. Mezi nimi byli i oba nezranění místní dobrovolní hasiči, kteří k úniku plynu dorazili se svými čtyřmi kolegy.

Poškozené potrubí

Jak se ve čtvrtek podařilo kriminalistům zjistit, exploze v řadovém rodinném domě v Koryčanech nastala po poškození plynového potrubí. Před středečním výbuchem dům procházel rekonstrukcí. „Při ní bylo poškozeno plynové potrubí, což vedlo k následnému výbuchu,“ potvrdila policejní mluvčí Simona Kyšnerová. „Jakmile majitel zjistil, že dochází k úniku plynu, snažil se dům zabezpečit. Zavolal plynaře a následně přijeli i dobrovolní hasiči.”

Naproti přes silnici vzniklo po neštěstí improvizované pietní místo. Lidé u něj zapalují svíčky a pokládají květiny. Další pietní místo je u hasičské zbrojnice v Kyjovské ulici.

Reklama

Výběr článků

Načítám