Hlavní obsah

Kontroly na hranicích se Slovenskem potrvají do 2. listopadu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Namátkové kontroly na hranicích se Slovenskem budou pokračovat i po 13. říjnu. Vláda ve středu původní desetidenní opatření prodloužila o 20 dní do 2. listopadu, řekl vicepremiér Vít Rakušan (STAN). Česko, Polsko a Rakousko zavedly kontroly na slovenské hranici od minulé středy.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Česká policie zahájila kvůli růstu počtu migrantů namátkové kontroly na hranicích se Slovenskem. Na snímku pořízeném 4. října 2023 je hraniční přechod Břeclav-Kúty na dálnici D2

Článek

Cílem je omezit počet migrantů, kteří se nelegálně dostávají na jejich území, odkud chtějí většinou zamířit dál na západ. Dosluhující slovenská vláda následně zavedla kontroly na hranicích s Maďarskem, které ve středu prodloužila do 3. listopadu.

Kontroly se na česko-slovenské hranici opakují po roce, loni je kvůli přílivu migrantů ČR zřídila koncem září a trvaly do začátku února. Podle Rakušana české rozhodnutí opětovně navazuje na kroky okolních států.

„Aby Česká republika nevytvořila pobídku pro migrační proudy, rozhodla o prodloužení ochrany hranice o dalších 20 dnů do 2. listopadu,“ řekl Rakušan.

Kontroly na hranici se Slovenskem budou podle něj do 2. listopadu stát 53,4  milionu Kč.

Do pondělí policie odhalila 283 migrantů a 12  převaděčů.

Švédka na kokainu vezla v osobním autě na D1 dvanáct migrantů

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám