Hlavní obsah

Rakousko i Německo prodlužují kontroly na hranicích s Českem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Rakousko prodlužuje kontroly na hranicích s Českem nejméně do poloviny dubna, Německo tak učiní do poloviny června. Podle rakouského ministerstva vnitra je prodloužení nezbytné pro boj s převaděčskou mafií i s terorismem, informovala v sobotu veřejnoprávní stanice ORF.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Kontroly na hranicích. Ilustrační foto

Článek

Kvůli zvýšenému migračnímu tlaku zavedlo Rakousko na hranicích s Českem kontroly loni v říjnu a po několikerém prodloužení měly platit do 16. února.

„Hraniční kontroly jsou jedním z mnoha opatření v boji proti mezinárodní převaděčské mafii. Vzhledem k mezinárodní bezpečnostní situaci jsou hraniční kontroly nezbytné také k rozhodnému postupu proti extremistům,“ citovala z vyjádření ministra vnitra Gerharda Karnera agentura APA. Podle ORF ministerstvo vnitra rovněž sdělilo, že „terorismus je mimo jiné financován z převaděčství“.

Obdobná opatření uplatňuje Rakousko také na hranicích se Slovenskem, Maďarskem a Slovinskem. S Itálií, Německem a Švýcarskem provádí rakouská policie namátkové kontroly v příhraniční oblasti.

V Rakousku bylo podle oficiálních statistik loni zatčeno přes 700 převaděčů. Podle Karnera to má za následek, že se převaděči začali alpské zemi „vyhýbat obloukem“.

Prodlužuje i Německo

Středoevropské země v uplynulých měsících postupně zavedly stacionární kontroly na vnitřních hraních schengenského prostoru. Loni v listopadu se ministři vnitra Německa, Rakouska a Visegrádské skupiny (V4 – Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko) dohodli, že otázky nelegální migrace budou řešit na pravidelných koordinačních schůzkách.

Ke stejnému kroku přistoupí dle sobotního prohlášení ministryně vnitra Nancy Faeserové i Německo. To kvůli boji s nelegální migrací prodlužuje kontroly na hranicích nejen s Českou republikou, ale také Polskem a Švýcarskem, do poloviny června.

Ministryně krok označila za nezbytný pro boj s nelegální migrací, kterou umožňují pašeráci lidí. Od loňského 16. října zaznamenala německá policie v rámci kontrol na hranicích s Českem, Švýcarskem, Polskem a Rakouskem 23 tisíc neoprávněných pokusů překročit hranici, citovala agentura DPA ministerstvo vnitra.

Česko migrační pakt v EU nepodpoří

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám