Hlavní obsah

Kontrolorky napařily butiku v Plzni pokutu za chybějící cenovky. Přehnaná horlivost, sepsul je soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stejné oblečení vyskládané do jednoho sloupce a poslední kus na vrchu hromádky s cenovkou. Kontrolkám z centrálního plzeňského obvodu to ale nestačilo a stály si na svém, že označený cenovkou musí být každý kus zvlášť. Za porušení pravidel o cenách uložily provozovateli dámského butiku v Bezručově ulici dvoutisícovou pokutu. Soud ji zrušil a kontrolorkám vyčetl přehnanou horlivost.

Foto: Patrik Biskup, Novinky

Kontrolovaný butik v centru Plzně

Článek

Firma se zaplacení pokuty bránila u soudu a uspěla. Rozhodnutí v rámci projednávané správní žaloby zrušil nyní Krajský soud v Plzni jako nezákonné. Úřednice sepsul za to, že byly přehnaně horlivé, a jejich závěr o přestupku označil za zkratkovitý. Úřad teď musí navíc zaplatit firmě jako žalující straně soudní výlohy ve výši 11 tisíc korun.

Zmiňovaná šťára, která byla zaměřená na dodržování zákona o cenách, proběhla předloni v květnu.

„V době kontroly nebylo označeno cenou ani formou platného ceníku v okamžiku nabídky celkem 14 kusů oblečení. Spotřebitel tak neměl možnost seznámit se s cenou před jednáním o koupi,“ stojí v rozhodnutí správního orgánu. Jednalo se přitom o stejný druh zboží naskládaného v hromádce, přičemž poslední kus na jejím vrchu byl opatřený cenovku.

Soud zrušil pokutu za uklízečku záchodků ve škole v přírodě. Vařili z vody, sepsul inspektory

Domácí

Argumentace provozovatelky butiku, že byl cenovkou na viditelném místě označen vždy alespoň jeden kus druhově shodného zboží na každém sloupci, úřednice nezajímala. „Toto nelze považovat za dodržení povinností uvedených v zákoně o cenách, když za přiměřený způsob zpřístupnění ceny je možno považovat označení jednotlivě každého kusu zboží,“ konstatoval správní orgán.

Strohý protokol o kontrole

Jenže s tím soud zásadně nesouhlasil. „Skutkové zjištění, že na několika kusech zboží nabízeného v provozovně žalobkyně absentovala cenovka, není dostačující pro závěr o porušení předmětného zákona. Takový závěr je zkratkovitý a nemůže v očích soudu obstát. Máme za to, že poskytnout spotřebiteli informaci o aktuální ceně zboží bylo za okolností daného případu možné i způsobem uváděným žalobkyní, tedy že vždy navrchu sloupce složeného oblečení stejného druhu byl umístěn kus s cenovkou,“ vysvětlil předseda senátu Lukáš Pišvejc.

Podstatné podle něj je vždy to, zda spotřebitel i u nově umístěného zboží má k dispozici informaci o aktuální ceně zboží, a to snadno a bez nutnosti interakce spotřebitele s obsluhou prodejce.

„Z obsahu správního spisu nevyplývá, že by spotřebitel neměl jednoznačně k dispozici informace, na jejichž základě by mohl snadno a přitom kvalifikovaně učinit své spotřebitelské rozhodnutí,“ pokračoval Pišvejc a zároveň upozornil na to, že kontrolní zjištění správního orgánu bylo velice strohé a neúplné. „Neobsahuje například fotodokumentaci, ze které by bylo možné si učinit bližší představu o způsobu označení zboží cenou. Přesto na tento protokol o kontrole odkázal s tím, že z něho zcela jasně vyplývá porušení cenových předpisů,“ uzavřel Pišvejc.

Antimonopolní úřad vyšetřuje Globus. Řetězci hrozí obří pokuta až 2,4 miliardy

Ekonomika

Reklama

Související témata:
Cenovky

Výběr článků

Načítám