Hlavní obsah

Konopí dostávají i pacienti v nemocnici. U sv. Anny jím ulevují od bolestí

Drtivá většina zdravotníků v Česku již přijala konopí, z něhož lze vyrobit lehkou drogu marihuanu, jako prostředek pro zmírňování bolesti pacientů.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Je u nich patrný ústup z původní nedůvěry s tím, že konopí může být vhodným podpůrným prostředkem k léčbě bolesti,“ řekl Právu lékař Radovan Hřib z brněnské Fakultní nemocnice u svaté Anny.

Patří k průkopníkům léčby využívající konopí. Když s ní v roce 2015 v nemocnici začínal, musel neustále vysvětlovat, že nejde o distribuci lehkých drog pod záštitou zdravotnictví, ale že konopí má při tlumení bolesti své vědecky jasně doložené výsledky.

Léčba má výsledky

Nyní nemocniční Centrum pro léčbu bolesti léčí konopím 240 pacientů, což je o dvacet nemocných více než loni. Jde nejen o onkologické pacienty, ale také o lidi s onemocněním kloubů a kostí.

„Není to tak, že by po přeléčení mohli odhodit berle a běhat, ale jisté je, že pociťují úlevu, a to často za situace, kdy řeší závažný zdravotní problém. Konopí má v léčbě bolesti své místo. Čas, kdy bylo zpochybňováno, již pominul,“ zdůraznil Hřib.

Technické konopí bude moci obsahovat více THC než nyní

Domácí

Nemocnice si pro léčbu zajišťuje oficiální cestou konopí, z něhož vyrábějí pro své pacienty tobolky. Ty užívají pacienti po konzultaci s lékařem. Dále je konopí využíváno přímo v centru k vaporizaci.

Zjednodušeně řečeno, pa­cient při něm na nemocničním oddělení a pod dohledem zdravotníka vdechuje výpary z konopí. Dávku stanoví vždy lékař.

Covid zastavil osvětu

Zdravotnických pracovišť využívajících konopí v Česku přibývá stejně jako lékařů, kteří do nich posílají pacienty. Podle Hřiba se situace ohledně přijetí konopí sice podstatně zlepšila, mohla by ale prý být ještě lepší. Obrat k většímu využívání konopí nastal v roce 2020, kdy začaly zdravotní pojišťovny proplácet 90 procent nákladů této léčby.

Technické konopí bude moci obsahovat více THC než nyní

Domácí

„Povědomí se lepší, a to díky vzdělávání zdravotníků a seminářům. Bohužel jsme je nemohli kvůli pandemii koronaviru pořádat, tak teď v této oblasti doháníme, co se dá,“ dodal Hřib. Léčbě se věnovala nedávná brněnská šestá konference Konopí a věda, na níž se sešlo 160 lidí z řad lékařů, biologů, výzkumníků, vědců i pacientů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám