Hlavní obsah

Konečně na mě přišla řada, raduje se diabetik

Právo, den, JR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už si myslel, že bude doma poslední, který dostane šanci se naočkovat proti covidu-19. Pochází totiž z lékařské a učitelské rodiny. Pětapadesátiletý Jiří Kovář z Ostravy, který trpí od svých 24 let diabetem 1. typu a žije s inzulínovou pumpou, se ale ve středu konečně dočkal. Dostal možnost se přihlásit.

Foto: Evgeny Kozyrev, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Ráno jsem volal sestřičce do ambulance svého diabetologa, že bych rád dostal ten kód k očkování. Řekla mi, že už jsem asi pětadvacátý, který volá, a nadiktovala mi ho,“ popisoval Kovář.

Dodal, že pak se hned na počítači k očkování zaregistroval. „Registrace proběhla bez problémů, jen musím počkat, až mi přijde PIN2, abych si pak mohl vybrat termín očkování. Prý to může trvat i několik dnů. Snad to bude brzy,“ líčil dále diabetik, který celý život pracoval ve školství.

Lidé nad 65 let se budou moci hlásit k očkování po Velikonocích

Domácí

„Kdybych před rokem nepřišel o práci ve vzdělávacím centru na střední škole kvůli nedostatku nezaměstnaných do kurzů, tak už bych nyní byl jako pedagog naočkovaný,“ řekl Právu.

„Mí bývalí kolegové už vakcínu dostali,“ dodal s tím, že bohužel v pandemii, kdy jsou školy, domovy mládeže a internáty zavřené, se mu nedaří jako vychovateli najít práci.

„Výběrová řízení školy ruší kvůli karanténám nebo tomu, že jsou zavřené a nevědí, co bude dál. Nebo termíny stále posouvají. Teď většinou přijímají zaměstnance až na nový školní rok, tedy od září,“ líčil Kovář s tím, že je to prostě boj.

Blatný se už nebrání prodloužení intervalu mezi dávkami vakcíny

Domácí

To, že se nechá očkovat, věděl hned. „Nejen kvůli tomu, že mám diabetes, ale také že nevidím jiné východisko z této pandemie. Navíc rád cestuji, tak doufám, že mi to cestování usnadní,“ dodal.

Takové štěstí jako Jiří Kolář neměl ve středu chronicky nemocný 66letý muž z Prostějova, který měl potíže při získávání kódu k očkování v Nemocnici Agel v Prostějově.

„Na plicním mi po půl deváté řekli, že kódy nemají, nevědí o tom a že se mám zkusit ptát v pondělí. Praktik, kterého jsem se na to zeptal, tomu nechtěl ani věřit, že to přece říkal ministr zdravotnictví. Ale že mi v tu chvíli nepomůže, protože mě sice má registrovaného ve velmi rizikové skupině, ale vakcíny nemá, a právě se z rádia dověděl, že ani žádné přes předchozí sliby nedostane,“ řekl Právu.

Očkování jde podle Čechů pomalu, neschválenými vakcínami ho ale urychlit nechtějí

Domácí

Ministerstvo zdravotnictví reagovalo, že nemocnice kódy mít musí. „V poledne se to vyřešilo, kódy pro Prostějov se ocitly ve Šternberku, už jsou u nás, už je pacientům sdělujeme,“ vysvětlil Právu Jiří Ševčík, ředitel AGEL Středomoravská nemocniční a nemocnice Prostějov. „Plicní lékařka mi pak kód sdělila,“ dodal pacient.

Reklama

Výběr článků

Načítám