Hlavní obsah

Konečně můžu nahoru, raduje se vytrvalec z Lysé hory

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tři týdny, během kterých lidé nesměli ve volném čase opouštět katastr svého bydliště, úderem nedělní půlnoci skončily a známý beskydský vytrvalec Ján Čupa již v pondělí ráno vyrazil znovu na vrchol Lysé hory. Samozřejmě vyšel bez ohledu na mrazivé počasí svlečený do půl těla, jak je jeho zvykem.

Foto: Facebook Jána Čupy

Ján Čupa při výstupu na Lysou horu

Článek

Na svém kontě má přes 3300 výstupů na nejvyšší vrchol Beskyd. Chodí tam denně devět let a téměř nikdy nevynechal. Po­dle svých slov nemůže vydržet bez pohybu.

S ohledem na to, že na Lysou horu to má ze svého bydliště přes hranice dvou katastrů, byla mu teď jeho každodenní aktivita odepřena.

„Opatření jsem samozřejmě dodržoval a místo Lysé hory jsem denně chodil na Čupek, což je kopec v katastru Metylovic, kde bydlím. V některé dny jsem na něj vylezl i třikrát, párkrát jsem byl i na Ondřejníku, který také částečně patří do katastru Metylovic,“ říká bývalý horník. Díky vypěstované imunitě za tu dobu neměl problém s žádnou nemocí, natožpak virózou.

Velikonoční návštěvy jen v rámci okresu

Domácí

Už v pondělí dopoledne ho lidé mohli potkat opět na Lysé hoře, která leží na území okresu Frýdek-Místek. „V osm hodin ráno vyrazím, už se nemůžu dočkat,“ řekl v neděli. Platná opatření respektuje, a pokud se je někdo snaží obcházet, nemá pro něj pochopení. „Mám známé doktory, a tak vím, že koronavirus je opravdu vážný problém,“ dodal Čupa.

Foto: archiv Jána Čupy

Ján Čupa na jednom ze svých výšlapů.

Turistické stezky jsou prošlapané

Jak v neděli řekl Právu dispečer beskydské horské služby Dušan Zajíc, na horách je nyní vynikající počasí a podmínky pro rekreaci. Přestože pohyb je od pondělka možný pouze na území okresu, i tak se dá očekávat velký zájem turistů.

Podle horské služby přitom nebezpečí na sněhem zapadaných turistických stezkách nehrozí. Ty i přes občasné sněžení prošlapané jsou, a to buď obyvateli obcí, do jejichž katastru chodníčky patří, anebo těmi, kteří se opatření snažili obcházet. „Lidé jsou vynalézaví a sportovci obzvlášť. Takže trochu prošlapané to je,“ řekl dispečer.

Šumava po náporech turistů odpočívá

Cestování

Jak sdělila policejní mluvčí Pavla Jiroušková, lidé zákaz pohybu v převážné většině dodržovali nejen předchozí dva víkendy, ale i poslední víkend před uvolněním pohybu. „V horských oblastech jsme za předchozí dva víkendy a také za pátek a sobotu nezaznamenali problémy,“ řekla.

V průběhu pátku a soboty policisté v celém Moravskoslezském kraji provedli přes 32 tisíc kontrol všech opatření, zjistili necelé čtyři stovky porušení.

„Přes 200 případů jsme vyřešili domluvou, přes 100 v příkazním řízení a několik desítek budeme oznamovat příslušným správním orgánům k projednání,“ dodala Jiroušková.

Reklama

Výběr článků

Načítám