Hlavní obsah

Konec UHO omáčkám. Pražská nemocnice změnila po 65 letech jídelníček

Kristýna Léblová, Jakub Dulínek, Novinky, Kristýna Leblová, jdu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Treska v petrželové omáčce s kuskusem a sušenými rajčaty není to, co by člověk očekával, že dostane k obědu v nemocnici. Nemocniční jídlo dlouhodobě bývá strašákem nejednoho pacienta. Změnit to chce ministerstvo zdravotnictví, které připravilo nová doporučení ve stravování.

Konec UHO omáčkám. Všeobecná fakultní nemocnice po 65 letech změnila jídelníček a nabízí chutná a zdravá jídla Video: Novinky

 
Článek

Jako první je otestovala pražská Všeobecná fakultní nemocnice. Ta změnila jídelníček pocházející z 50. let a nově nabízí chutnější a atraktivnější jídla nejen z české, ale i světové kuchyně.

V rámci nového systému dostává při příjmu do nemocnice každý pacient, který nemá stravovací omezení, na výběr ze dvou typů diet. Zatímco první vychází z tradiční české kuchyně, druhá, označovaná jako FIT, čerpá i ze středomořské, skandinávské či asijské kuchyně.

„U diety FIT skutečně dbáme na to, abychom snížili množství tuků a volných cukrů. Dbáme na to, aby v jídelníčku bylo hodně vlákniny, takže podáváme daleko více zeleniny, podáváme minimálně dvakrát týdně ryby a luštěniny,” přiblížila Novinkám vedoucí nutriční terapeutka VFN Lucie Růžičková.

Foto: Novinky

Pacienti, kteří trpí podvýživou, dostávají klasicky česká jídla.

Druhý jídelníček pak cílí zejména na pacienty, u kterých je riziko podvýživy (malnurice). „Těmto pacientům vaříme klasiku, pro nás je velmi důležité, aby hlavně jedli. Jsou tam klidně smažená jídla, omáčky a podobně,” dodala Růžičková. Nový systém navíc nabízí flexibilitu v dietách, každý pacient má možnost se poradit s nutričním terapeutem a upravit si jídelníček.

Podle ústavního dietologa ze IV. interní kliniky VFN Františka Nováka se nemocnicím vyplácí nabízet atraktivnější jídla, která posilují u pacientů chuť k jídlu. „Když se nám daří připravovat chutná a atraktivní jídla, máme méně zbytků a je třeba méně používat umělou výživu, která je samozřejmě dražší a je to zatíženo určitými komplikacemi.”

Mrtvice jsou stále hrozbou. Lékaři apelují na lidi s potížemi, aby se nebáli přijít do nemocnice

Domácí

Podle Růžičkové jsou první ohlasy mezi pacienty pozitivní. Nemocnice původně počítala, že zájem o nový jídelníček zaměřený více na světovou kuchyni bude minimální, v současnosti už jej připravují pro čtvrtinu pacientů.

Původní dietní systém je starý 65 let

Systém nemocničního stravování doposud vycházel z poloviny 50. let a v následujících letech doznal jen menších změn. Ministerstvo zdravotnictví proto před čtyřmi lety vytvořilo pracovní skupinu, která měla připravit novou metodiku vycházející z doporučení Světové zdravotnické organizace.

Foto: Novinky

VFN vaří podle nových norem necelý rok.

Metodické doporučení zveřejnilo ministerstvo vloni v září. Jako první ho v devítiměsíčním pilotním projektu otestovala právě VFN, ministerstvo zdravotnictví nyní vyzvalo další nemocnice, aby se připojily.

„Je v tom obrovská setrvačnost. Do značné míry to souvisí s tím, že připravit nové jídelníčky, aby splňovaly vedle chutnosti a atraktivity také nároky na nutriční hodnoty, bezpečnost a technologickou proveditelnost v rámci velkého provozu, je obrovská a náročná práce, kterou jsme si také museli projít v rámci pilotního projektu,” doplnil ústavní dietolog VFN František Novák, který spolu s Růžičkovou byl členem zmíněné pracovní skupiny.

Češi se na jídlo do hospod zatím příliš nehrnou

Finance

Za to, že pacientům mohou nabízet chutnější a atraktivnější jídla, je rád i šéfkuchař zdejší nemocniční kuchyně Petr Slivoně, kterého právě pilotní projekt do nemocnice zlákal. „Ten požadavek na změnu bylo to, co nás sem přilákalo. Základem jsou hodně luštěniny a rýže. Například dnes byla na jídelníčku FIT k obědu treska v petrželové omáčce s kuskusem a sušenými rajčaty a na večeři bude vepřový plátek s ratatouille a bramborem,” uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám