Hlavní obsah

Konec prosince bude nezvykle teplý, citelně se ochladí až v polovině ledna

Novinky, mif

Počasí v posledních dnech připomíná spíše apríl než období vánočních svátků, po mrazech se totiž nezvykle oteplilo. A podle meteorologů budou spíše nadprůměrné teploty panovat v Česku i po zbytek posledního měsíce roku. Citelné ochlazení by mělo přijít až v polovině ledna.

Záznam: Sněhové zpravodajství 22. prosinceVideo: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

Vyplývá to z měsíčního výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), který byl zveřejněn v sobotu.

„Předpokládáme, že období od 24. prosince 2018 do 20. ledna 2019 bude jako celek teplotně průměrné,“ uvedli meteorologové ve výhledu.

Postupně se bude ochlazovat

Zároveň však konstatovali, že postupně se bude ochlazovat. „Poslední prosincový týden, tedy 24. až 30.12., bude spíše slabě nadprůměrný, první a druhý lednový týden průměrný a třetí lednový týden vychází spíše slabě podprůměrný,“ stojí v předpovědi.

„Týdenní průměry nejvyšších denních teplot se budou pohybovat v posledním prosincovém a prvním lednovém týdnu kolem +2 °C, ve druhém a třetím lednovém týdnu kolem 0 °C,“ prohlásili meteorologové.

Zdůraznili však, že lze očekávat přechodné teplotní výkyvy do kladných i záporných teplot.

Srážek nadmíru nebude

Vánoční nadílku nepokazí ani nadmíra srážek. „Srážkově očekáváme období příštích čtyř týdnů kolem dlouhodobého průměru,“ uzavřeli meteorologové.

Průměrná teplota na území České republiky od 24. prosince do 20. ledna v letech 1981 až 2010 byla -1,4 °C, průměrný úhrn srážek dosáhl 39 milimetrů. Průměrné hodnoty platí pro celou ČR do nadmořské výšky 600 metrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám