Hlavní obsah

Konec plastových krabiček, přijďte se normálně najíst, lákají restaurace hosty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zákazníci restaurací od pondělí už nemusejí sedět jen na zahrádkách. Po více než pěti měsících mohou konzumovat i ve vnitřních prostorách provozoven. Nával hostů ale restaurace zatím nezažívají.

Po víc než pěti měsících se otevírají vnitřní prostory restauracíVideo: Novinky

 
Článek

O otevření vnitřních prostor restaurací vláda rozhodla v pátek. Reagovala na rozsudek Nejvyššího správního soudu, který se vymezil proti plošnému uzavírání služeb.

Nadále platí, že návštěvníci restaurace musí mít negativní test nebo potvrzení o očkování, případně o prodělání nemoci covid-19. U stolů, které mezi sebou musí mít metr a půl rozestupy, mohou sedět maximálně ve čtyřech. Pokud zrovna nekonzumují, trvá také povinnost nošení respirátoru.

„Otevřeli jsme před malou chviličkou. Doufáme, že bude hodně plno, že se k nám hosté po skoro půl roce zavření těšili a že se vrátí,“ uvedl číšník restaurace Per Te Milan Janda. „Myslím, že hosté už nechtějí jíst jídla jen z plastových krabiček a těší se, až je číšník obslouží,“ dodal.

PŘEHLEDNĚ: Co se od pondělí rozvolňuje

Ekonomika

Na otevření s kolegy restauraci připravoval už předchozí den, kdy provedli generální úklid, prostřeli stoly a doplnili zboží.

Kritický půlrok s okénkem

„Ten půlrok pro nás byl kritický, měli jsme otevřené jen okénko. Teď před týdnem se otevřely zahrádky, ale to nás moc nezachránilo vzhledem k tomu, jak špatné bylo počasí,“ říká Milan Janda a dodává, že zaznamenal nějaké rezervace na obědy a během odpoledne, s blížící se večeří, čeká jejich nárůst.

Ve většině restaurací se však zájem hostů o jejich návštěvu s otevřením vnitřních prostor příliš nezvýšil. I přesto, že mají možnost sedět vevnitř, konzumuje většina zákazníků raději na zahrádkách nebo nadále využívá rozvoz.

Svrčinová: Hygiena s policií v restauracích přitvrdí. Zákazníci neměli certifikáty

Domácí

„Byli jsme z otevření nervózní, protože jsme nevěděli, jestli vůbec někdo přijde. Zatím jsme na nějakých třiceti procentech tržby, kterou jsme mívali před koronou. Ale pomalu se to rozjíždí,“ popisuje Vojtěch Štulík, provozní restaurace Na Pasece.

Výčepní restaurace U Dandů je z otevření nadšený, ani on ale nával hostů nezaznamenal. „Je to super, v práci jsem poprvé od 17. prosince, a to víte, to se do ní člověk těší,“ pochvaluje si. „Zájem hostů je zatím malý, lidé si na to musí postupně zvyknout. Ale štamgasti přišli,“ dodává.

Reklama

Výběr článků

Načítám