Hlavní obsah

Konec dohadů. Horská chata na vrcholu Českého lesa bude

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čerchov

Tahanice o horskou chatu na Čerchově skončily. V bývalé rotě na vrcholu Českého lesa nakonec vznikne zázemí pro turisty, restaurace i ubytování. Proměna by měla začít na přelomu jara a léta.

Foto: RW Projekt

Vizualizace horské chaty na Čerchově

Článek

Informaci Novinkám potvrdil starosta Domažlic Stanislav Antoš (KDU-ČSL). „Stavební povolení už máme poměrně dlouho. V řádech týdnů vypíšeme výběrové řízení na dodavatele,“ sdělil.

O záměru se tamější politici dlouho přeli. Bývalá koalice ve složení ANO, ODS, Piráti a sdružení Domažlice pro všechny projekt stopla. Po loňském podzimním převratu na radnici, kdy se do vedení města dostali lidovci, zástupci Sdružení pro město Domažlice, opět Piráti a někteří z hnutí ANO, se práce znovu rozjely. „Pokud vše dobře půjde, na přelomu jara a léta proměna odstartuje,“ nastínil Antoš.

Budova někdejší roty nepůjde celá k zemi, nicméně se zásadně promění. „Odstranit se musí azbest z vnějších stěn, proběhnou nějaké demoliční práce. Naopak střecha je dobrá, takže zůstane zachována,“ vyjmenoval starosta.

Oprava za 24  milionů

Doplnil, že už požádali ministerstvo životního prostředí o podporu kvůli zateplení objektu, výměně oken a tepelnému čerpadlu. Celkové náklady podle odhadů budou 24 milionů korun. V letošním rozpočtu Domažlice vyčlenily deset milionů.

Chata nabídne restauraci pro zhruba 40 lidí a salonek s podobnou kapacitou. V horním patře budou dva pokoje se sociálním zařízením a také takzvaná turistická útulna pro zhruba 20 osob, dále společenská místnost a kuchyňka. „Letos se snad stihne restaurace, v další etapě pak ubytování,“ řekl Antoš.

Vrchol Českého lesa je oblíbeným turistickým cílem. „Jenom k nám na Kurzovu rozhlednu přijde ročně zhruba deset tisíc lidí, takže celkový počet bude vyšší,“ podotkla nájemnice prostor Martina Jenčová, jež novinku vítá.

První místostarosta Domažlic Viktor Krutina (Piráti) uvedl, že nad projektem visí některé otazníky, které je potřeba dořešit. „Týkají se především provozu a budoucího financování,“ zmínil.

Podle bývalého starosty Radka Wiesnera (ANO), jenž skončil v opozici, je rozsah oprav stávající budovy velký a zbytečně drahý. „Náklady se určitě ještě zvýší,“ myslí si. „A pak je diskutabilní, jestli bude projekt vůbec rentabilní,“ zdůraznil. Dodal, že mu přijde lepší skromnější varianta, tedy pouze útulna s přístřeškem.

Zastupitelstvo Domažlic odvolalo vedení města, novým starostou je lidovec Antoš

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám