Hlavní obsah

Končícímu šéfovi GIBS Bílkovi postupně klesaly roční bonusy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odcházejícímu šéfovi Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Ivanu Bílkovi postupně klesaly roční bonusy. Ještě předloni dostal prémie 800 tisíc korun, loni 475 tisíc korun a letos už jen 238 tisíc korun. Napsal to v pátek server Lidovky.cz, podle kterého lze z poklesu vysledovat, jak Bílek ztrácel důvěru politiků.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ivan Bílek

Článek

Bílek, na něhož se snesla tvrdá kritika kvůli takzvané olomoucké kauze údajné korupce, požádal o propuštění ze služebního poměru k poslednímu listopadu. Podle některých členů sněmovní komise pro kontrolu GIBS rezignoval na základě politického tlaku. Sám Bílek uvedl, že odchází ze svého osobního rozhodnutí, aby organizaci neškodil.

"Oproti odměnám, které dostával šéf GIBS za Nečasovy a Rusnokovy vlády, jsem panu Bílkovi, ale i ostatním vysokým státním úředníkům, snížil odměny o cca 60 procent. V roce 2015 tak dostával ředitel GIBS měsíčně necelých 30 tisíc korun, což pokládám za zcela přiměřené," řekl serveru premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Měsíčně bere šéf GIBS jako základ 88 130 korun. Další peníze Bílek při odchodu nedostane, vzkázal Sobotka přes svého mluvčího. Bílkova odměna se tak podle serveru letos přiblíží bonusům ostatních vysoce postavených policistů. Například ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta dostal v roce 2014 odměnu 226 tisíc korun.

Bílek v minulosti čelil kritice také za nepotvrzené obvinění bývalého policejního prezidenta Petra Lessyho, kterého Bílkův útvar obvinil z pomluvy a úniku informací. Soud se ovšem přiklonil na Lessyho stranu a plně jej očistil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám