Hlavní obsah

Komunisté Bobošíkové tleskali, v boji o Hrad ji však nepodpoří

Právo, Jiří Ovčáček
Praha
Aktualizováno

Prezidentská kandidátka Jana Bobošíková v pátek ráno zavítala do sídla KSČM na jednání stranického výkonného výboru. Bobošíková o možnost promluvit před komunisty s cílem získat jejich podporu v boji o Hrad požádala v dopise šéfa strany Vojtěcha Filipa. Komunisté ji však nepodpoří.

Jana Bobošíková po schůzce s komunistyVideo: Novinky

 
Článek

„KSČM jsem seznámila jak se svou politickou dráhou, tak se svým programem,“ řekla po asi půl hodinovém slyšení Bobošíková. Atmosféru popsala jako velmi příjemnou, komunisté prezidentskou kandidátku na závěr jejího vystoupení odměnili potleskem.

KSČM však své původní stanovisko nezměnila, Bobošíková tak se svou snahou neuspěla. „O změně usnesení se ani nejednalo,“ uvedl šéf komunistů Filip. Poukázal na to, že se prezidentská kandidátka profiluje jako pravicová.

Kritizovala amnestii

Bobošíková deklarovala, že Suverenita, kterou vede, považuje KSČM za standardní politickou stranu. „My nemáme žádná bohumínská usnesení, my nikoho neostrakizujeme,“ prohlásila. Komunisté na pátečním jednání hovořili s prezidentskou kandidátkou o sociálním státu, EU, ekonomické diplomacii a také o amnestii.

Ačkoliv patří Bobošíková ke skalním příznivcům Václava Klause, vyhlášení amnestie zkritizovala. A vyzvala prezidenta, aby svůj krok veřejnosti důkladněji vysvětlil. Právě snahou napomoci zvolení Klause odůvodnila Bobošíková svou kandidaturu na post prezidentky za KSČM v roce 2008.

Komunisté se v pátek Bobošíkové zeptali, zda to byl skutečně jediný důvod, proč za ně před pěti lety bojovala o Hrad. Prezidentská kandidátka odpověděla, že jich bylo více, například odpor k Lisabonské smlouvě, existence dekretů Edvarda Beneše nebo společný zájem s KSČM na jaderné energetice.

Doplnila, že nechtěla, aby byl zvolen Klausův soupeř Jan Švejnar, kterého označila za člověka „s americkým občanstvím, který chtěl podepsat Lisabonskou smlouvu“.

Pro komunisty stojí Bobošíková příliš napravo

O podporu komunistů v přímé volbě hlavy státu už žádali prezidentští kandidáti Jiří Dienstbier a Miloš Zeman. KSČM následně konkrétní jméno nevybrala, doporučila svým voličům podpořit v prvním kole kandidáta od středu nalevo a konstatovala, že o podporu požádali právě Dienstbier se Zemanem.

Neočekávalo se, že by komunisté v pátek své rozhodnutí změnili a vyslovili podporu Bobošíkové. Důvodem je, že prezidentskou kandidátku nyní vnímají jako pravicově zaměřenou.

Reklama

Výběr článků

Načítám