Hlavní obsah

Komisaři EU tři hodiny kontrolovali jatka na Olomoucku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MLADĚJOVICE

Zhruba tři hodiny v úterý odpoledne zabrala inspektorům Evropské unie kontrola jatek a masné výrobny v Mladějovicích na Olomoucku. Inspektoři zjišťovali, zda provozovna odpovídá hygienickým a veterinárním směrnicím EU. Výsledek kontroly tým inspektorů ani vedení mladějovické společnosti Juráš-Ulrich nechtěli komentovat.

Foto: Sylvie Kročáková

Klášter Plasy - divadelní festival Na hraně!

Článek

"Inspektoři důkladně zkontrolovali celý provoz v Mladějovicích. Výsledky této a následujících kontrol budou vyhodnoceny 30. ledna v Praze," řekl v úterý ředitel olomoucké krajské veterinární správy Zdeněk Králík. Ve středu budou inspektoři EU kontrolovat výrobnu uzenin v Ústíně na Olomoucku a mlékárnu v Otinovsi na Prostějovsku.

Kontroloři v bílých pláštích mlčky procházeli zázemí jatek a svá zjištění si zapisovali. Novináři je viděli jen v okamžicích, kdy posuzovali zařízení vně objektu. Například na přepravní rampě kontrolovali umělohmotné žaluzie, poté zašli do šaten zaměstnanců a sociálních zařízení. "Prohlídka závodu probíhala sice poměrně rychle, ale byla důkladná. Rozhodně to nebyla nějaká formální kontrola," řekl ČTK jeden ze zaměstnanců mladějovické společnosti.

Veterinární správa: nějaké nedostatky se ještě objeví

Šestičlenná mise z Bruselu zahájila svou práci v ČR v pondělí a skončit má 30. ledna. Prověřit by měla asi 1,5 procenta potravinářských závodů. Pracuje ve dvou týmech, z nichž první se tento týden zaměří na Prahu a okolí a Liberecký kraj, druhý tým vyrazil do Olomouckého a Moravskoslezského kraje. V Olomouckém kraji musela být uzavřena desetina potravinářských provozů, protože nesplňovaly požadavky hygienických a veterinárních směrnic EU a nyní i českého práva.

Čeští veterináři v loňském roce hodnotili celkem 4200 provozů a z nich uzavřeli 505 závodů, které nesplňovaly požadavky hygienických a veterinárních směrnic. Veterinární správa nevylučuje, že inspektoři z EU mohou ještě objevit nějaké nedostatky, ale neočekává žádná závažná pochybení.

Reklama

Výběr článků

Načítám