Hlavní obsah

Komárů je díky suchému červnu zatím málo

Právo, fal, miv, zav
ČESKÁ REPUBLIKA

Proti minulým rokům by Česko v letošním létě komáři příliš trápit neměli. Alespoň to hlásí hygienici a ekologové z jihu Čech a Moravy, tedy z lokalit, které lze už léta považovat za líheň nepříjemného hmyzu.

Článek

„Komáři se letos nepřemnožili, naopak je jich proti jiným letům méně. Je to dáno hlavně suchým červnem, kdy skoro nepršelo, a komáři tak nestačili naklást vajíčka,“ sdělil Právu vedoucí Chráněné krajinné oblasti Třeboňsko Josef Hlásek.

Právě Třeboňsko patří na jihu Čech k místům, kde se komáři díky desítkám rybníků a tůní u řeky Lužnice vyskytují velmi hojně. V Česku je nejrozšířenější komár pisklavý (Culex pipiens). Vyskytuje se od dubna do října v blízkosti vod. Štípají jenom komáří samičky, které se živí se krví. Bílkoviny z ní totiž potřebují pro dozrání vajíček. Samečci se živí nektarem z květů.

Neměli kde se líhnout

„Komáři nejsou skoro žádní. Trochu se vyskytují jen v odlehlých tůních Lužnice, kde je vlhko,“ potvrdil místostarosta Suchdolu nad Lužnicí Zdeněk Fical (ODS), který se jako geodet denně pohybuje v přírodě. Na jižní Moravě prý takový luxus jako trávit léto bez komárů neměli už pomalu deset let.

„Letos prakticky nebyl žádný sníh, nebyly tedy ani jarní povodně, a tak nejsou tůně a zaplavené oblasti, které potřebují komáři jako líhniště,“ řekl odborný asistent břeclavského pracoviště Krajské hygienické stanice Brno Oldřich Šebesta.

Spokojeni jsou i na radnicích, obecní rozpočty nedrancují výdaje na postřiky.

Stačí velké lijáky

Odborníci také upozorňují, že nynější téměř bezkomáří pohoda se může snadno stát minulostí. Stačí velké lijáky a lokální povodně a za pár dnů z postižených oblastí vyletí hejna komárů. Povodně minulých let tuto smutnou zkušenost potvrdily a naposledy v roce 2006 následovala po živelní pohromě komáří expanze.

V čem zatím ubrali komáři, snaží se dohnat jiný nepříjemný hmyz. Zejména v lokalitě Soutok na území mezi soutokem Dyje a Moravy obtěžují lidi a zvěř hojně rozšíření ovádi, na mnoha místech je také velký výskyt muchniček, které jsou svými kousanci neméně nepříjemné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám