Hlavní obsah

Komáři a klíšťata útočí i v zimě

Právo, cie, ib, alf

Člověk už si nemůže být jistý ani tím, že ho v zimě nepoštípe komár anebo na něj v přírodě nevleze krvechtivé klíště.

Foto: James Gathany/Center For Disease Control/Handout, Reuters

Ilustrační snímek

Článek

„Ležel jsem v posteli, když jsem uslyšel neodbytné bzučení. Vzápětí jsem objevil komára, který se mi zabodl do ruky,“ vyprávěl Právu svoji zkušenost ze středečního večera Kamil Novotný, který bydlí kousek za Prahou. Obtížný hmyz se mu nepodařilo zlikvidovat, takže s obavou čeká na jeho další útok.

„Chtěl jsem místnost vystříkat nějakým repelentem, ale žena se zlobila, že nám bude smrdět byt. Tak jsem to nechal být,“ krčil rameny muž, který si svědící štípanec ošetřil chladivým gelem, jenž po letní sezóně z lednice nevyhodil.

Vadí jim jen sníh

Podle slov Petra Stýbla z Českého svazu ochránců přírody není nic neobvyklého narazit nyní také na klíšťata.

„Každý pejskař ví, že klíšťata, zejména ve městě, jsou aktivní, když není sníh,“ řekl Právu s tím, že to může potvrdit z vlastní zkušenosti. „Mám psa a ten nosí klíšťata celou zimu, i když je mnohem víc chladno,“ upozornil.

„To je pravda, zrovna nedávno jsem na dece, kde naši psi spí, živočicha podobného klíštěti objevila, blecha to rozhodně nebyla,“ sdělila majitelka československého vlčáka.

Foto: Právo

Klíště

Že by si i lidé nepříjemné parazity nosili nyní z vycházek, tak časté není. „Lidi se v téhle době na mezích moc neválejí,“ konstatoval Stýblo.

Mluvčí motolské nemocnice Pavlína Danková uvedla, že mezi svátky vyhledal pomoc u lékařů člověk s podezřelými skvrnami po kousnutí klíštětem. Muž ho ale chytil už v listopadu. „Teď jsme žádné kousnutí neřešili,“ dodala.

Člověka chrání oblečení

Stejně tak byl poslední útok klíštěte, který skončil klíšťovou encefalitidou, v Plzeňském kraji hlášený v listopadu. „V prosinci jsme žádný případ nezaznamenali,“ řekla Právu Jitka Skálová z Krajské hygienické stanice v Plzni.

Odborníci upozorňují, že se klíšťata mohou nyní objevit u lovené zvěře. U člověka hrozí menší riziko i z toho důvodu, že má na sobě v tomto ročním období více vrstev oblečení.

„Zatím jsem v minulých dnech i přes výrazné oteplení nezaznamenal žádné klíště. Ulovil jsem několik daňků a srnčí zvěře, ale tito roztoči nebyli ani na jednom kusu,“ uvedl olomoucký biolog a myslivec Jiří Zbořil.

Zároveň ale nevyloučil, že by se v některých oblastech klíšťata nemohla objevit.

„Výjimečně k tomu v některých teplejších lokalitách může dojít, protože bylo i více než devět stupňů. K jejich větší aktivitě ale nedojde, protože přes noc je stále kolem nuly,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám