Hlavní obsah

Kolize každé tři minuty. Česko potrápila silná ledovka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Problémy s ledovkou na silnicích hlásila v pondělí večer celá Morava a Slezsko, Vysočina, Královéhradecký a Pardubický kraj. Meteorologové vydali výstrahu, ta vypršela v noci na úterý.

Foto: X/ČHMÚ

Ledovka v Česku

Článek

„Na většině území Moravy se vyskytuje souvislá ledovka. Od západu se blíží další pásmo intenzivnějších a trvalejších srážek. Teploty povrchů jsou i nadále na většině území pod nulou. Situace se bude i nadále zhoršovat. Pokud nemusíte, vůbec v zasažených oblastech nevyjíždějte, a pokud možno ani nevycházejte z domu. Ledovka se lokálně tvoří a bude tvořit také ve Slezsku, zejména v severních částech,“ uvedli v pondělí večer meteorologové na svém účtu na síti X.

Doplnili, že tvorba ledovky je velmi závislá na povrchu (tráva, silnice, chodník) a že silničáři s tímto jevem mnoho nezmůžou. „Dá se očekávat lokálně i kalamitní stav, a to nejen na silnicích, ale možná i na elektrické síti,“ varovali.

Od sedmi večer to jelo

Zatímco do osmnácti hodin odpoledne neřešili policisté na jihu Moravy prakticky žádnou dopravní nehodu či událost v souvislosti s počasím, před devatenáctou hodinou se situace začala dramaticky měnit – do půl deváté večer přijali na třicet oznámení kvůli ledovce.

Hrozí kalamita. Na Moravě se tvoří ledovka, varují meteorologové

Počasí

„Zpočátku se jednalo o kolize na vedlejších komunikacích, ulicích nebo na parkovištích. V té době byl jediným ohlášeným zraněním pád cestujícího při vystupování z autobusu na zastávce v Drásově,“ řekl Novinkám mluvčí jihomoravské policie Bohumil Malášek.

Pak už to podle něj jelo. „V podstatě to byly každé tři minuty informace o kolizi, nesjízdnosti vozovky, vozidel v příkopu a podobně. Při ohlášených nehodách nebyl nikdo zraněn,“ doplnil mluvčí s tím, že oznámení jsou ze všech částí kraje. Svízelná situace je podle něj zejména na silnicích nižších tříd, zvlášť pak na Blanensku či Brněnsku.

„Policisté předávají informace o stavu na komunikacích silničářům, kteří se snaží na situaci reagovat a v rámci možností ji řešit,“ dodal Malášek.

Omezení hromadné dopravy

Ledovka už omezuje provoz i v hromadné dopravě. Podle informací Integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje jsou problémy takřka po celém kraji, kvůli námraze na troleji jsou omezeny i tramvajové a trolejbusové linky v Brně.

Nejhorší je situace na Blanensku, Tišnovsku a Boskovicku, ale problémy už hlásí i Znojemsko nebo Vyškovsko. Před půl desátou večer už spoje nezvládaly linky na trase Adamov–Křtiny, autobusy se nedostaly do Benešova, Velkých Opatovic, Brumova, Lesonic a dalších téměř dvou desítek míst v kraji.

Problémy jsou i v Brně. Tramvajová linka 1 kvůli námraze na troleji nejezdí až na konečnou ve směru Ečerova. Trolejbusy se nedostanou na Kamenný vrch nebo do Šlapanic. „Silnice je pro trolejbusy zcela nesjízdná. Podle aktuálních možností řadíme záložní autobusy,“ informoval dopravní podnik.

Námraza na trolejích zastavila po desáté hodině večerní další dvě tramvajové linky. V Brně by mohlo přestat pršet okolo půlnoci, zatím tak nelze čekat rychlé zlepšení situace.

Kvůli námraze na trolejích byl večer zastaven provoz vlaků mezi stanicemi Újezd u Uničova a Uničov na železniční trati z Olomouce do Šumperku, uvedla Správa železnic na webu.

V terénu jsou sypači

Ledovka se tvoří také na silnicích v některých částech Olomouckého kraje, řidiči si musí dát pozor například například v kopcích nad Šternberkem na Olomoucku. Řidiči hlásí namrzající vozovky také v Olomouci či okolí Prostějova, hlavně na Konicku.

„Na vozovky dopadá déšť, který v kontaktu s vozovkou mrzne,“ uvedl dispečer správy silnic. V terénu jsou vozy s chemických posypem i pískem, pomocí kterého cestáři zdrsňují zledovatělý povrch vozovek.

Vozovky namrzají také na Šumpersku a Jesenicku. Problémy jsou podle řidičů například v okolí Zábřehu. Na silnici číslo 35 z Mohelnice na Moravskou Třebovou večer sjel osobní automobil do příkopu, z místa je hlášeno zranění.

Velké problémy se sjízdností silnic jsou na Třebíčsku a Žďársku, uvedla policejní mluvčí Dana Čírtková po 19:00. Kluzké jsou také chodníky. Výstraha meteorologů před silnou ledovkou platí na Vysočině pro převážnou část Žďárska a Třebíčsko do 22:00, pro zbývající části kraje vydali mírnější výstrahu.

Dvě nehody se podle policejního webu staly okolo 18:30 v Třebíči a další v Chotěboři na Havlíčkobrodsku, Novém Městě na Moravě a v Hladově na Jihlavsku.

Velmi silná ledovka je v Pardubickém kraji, silnice namrzají i na Královéhradecku. V Pardubickém kraji je podle webu dopravních informací od 18:30 do úterního rána uzavřená pro vozidla nad 3,5 tuny silnice I/11 v sedmnáctikilometrovém úseku mezi Červenou Vodou a Jablonným nad Orlicí.

Podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu by se měla ledovka v noci přestat tvořit, protože teplota má začít stoupat. V úterý mají teploty vzrůst na pět až osm stupňů Celsia.

Čekají nás teplotní skoky

Počasí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám