Hlavní obsah

Koaličním politikům se Fialův projev líbil, podle opozice to byla sebechvála

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nedělní mimořádný projev premiéra Petra Fialy (ODS) o energetice byl podle předsedy hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamury hloupý a zbytečný. Šlo podle něj o falešnou předvolební reklamu a výsměch občanům. Podle lídra hnutí ANO a bývalého premiéra Andreje Babiše šlo o sebechválu, na kterou by stačila tisková konference. Fiala v projevu vyzval k rozumnému hospodaření s plynem a elektřinou a ubezpečil občany, že v zimě bude energií dost. Koaliční politici projev chválí jako věcný či odpovídající situaci.

Foto: Profimedia.cz

Předseda vlády Petr Fiala

Článek

Babiš ČTK napsal, že nepochopil, v čem byl projev mimořádný. „Čekal jsem, že se premiér omluví lidem, že jeho vláda zaspala a nezastropovala ceny energií už před několika měsíci. Že se omluví opozici, že se nám se svými ministry vysmívali, když jsme je o to půl roku žádali a vyzývali je k tomu,“ uvedl. Místo toho byly obsahem projevu sebechvála a známé věci, dodal. „Velká slova o masivní kampani, kterou svět neviděl, a povinný apel na občany, který měl zaznít už dávno,“ uvedl.

Podle Babiše není pravda, že by nárůst cen energií šokoval Evropu až na konci srpna. „Většina členských zemí (EU) to naopak věděla dávno a byla na to připravena. Jen současná vláda neudělala nic, spoléhala na společné evropské řešení,“ dodal. Národní postup „ušila“ vláda teprve před pár dny, když pochopila, že si bude muset poradit sama, uvedl Babiš. „Podle toho to také dopadlo. Pomoc pro domácnosti je nedostatečná, pro firmy chaotická a netransparentní,“ míní předseda hnutí ANO.

Okamura ČTK napsal, že projev byl falešnou předvolební reklamou a výsměchem občanům. „Nekompetentní Fialova vláda zastropovala cenu elektřiny čtyřikrát výše, než tomu je na Slovensku, u plynu násobně výše, než kdybychom měli přímý kontrakt s producentem, který vláda na rozdíl od našich okolních zemí z ideologických důvodů odmítá,“ uvedl Okamura.

Situace kolem energií je pro mnoho občanů a firem nadále likvidační a neúnosná, doplnil Okamura. Kritizoval i vyjádření premiéra, že se lidé nemají ostýchat a hledat, jaké ze sociálních opatření v rámci „deštníku proti drahotě“ by jim mohlo pomoci. „Ještě se v projevu chlubí tím, že zvýší množství občanů závislých na sociálních dávkách. Byl to hloupý a zbytečný projev a vláda by měla podat demisi,“ dodal Okamura.

Mimořádný projev předsedy vlády Petra Fialy Video: ČTK

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) na Twitteru uvedl, že projev byl naprosto přesný. „Současné problémy jsou přímým důsledkem Putinovy ekonomické války proti Západu a manipulace s cenami energií. Vláda nespí a zajistila dostatek plynu a elektřiny na zimu. Stropujeme ceny,“ napsal. Připomněl i hledání cest k větší energetické nezávislosti.

Jako věcný a odpovídající situaci označil projev ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Zdůraznil, že vláda pomáhá domácnostem, veřejným službám, živnostníkům i firmám. „Pokud jakákoliv domácnost bude potřebovat další pomoc, pak je zde připraven sociální systém pomoci MPSV, ostych není na místě,“ doplnil.

Odborářský předák a prezidentský kandidát Josef Středula zdůraznil, že stanovením maximálních cen energií nemá vláda hotovo. „Česku hrozí propad střední třídy do chudoby, ceny potravin i zboží dále neúnosně rostou a reálná hodnota mezd i platů klesá. Je potřeba okamžitě zvednout minimální mzdu, valorizovat sociální dávky a připravit kurzarbeit,“ uvedl.

Zamysleme se, kde můžeme ušetřit, vyzval Fiala k rozumnému hospodaření s energiemi

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám