Hlavní obsah

Koalici Spolu ve středních Čechách povede do krajských voleb Skopeček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Středočeský kraj

Koalice Spolu složená z ODS, TOP 09 a KDU-ČSL oznámila společnou kandidátku do letošních krajských voleb ve Středočeském kraji. Jejím lídrem a kandidátem na hejtmana bude místopředseda sněmovny a dlouholetý krajský zastupitel Jan Skopeček (ODS). Na tiskové konferenci to v pátek oznámil předseda ODS Petr Fiala.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Koalice Spolu uzavřela dohodu pro podzimní krajské volby ve Středočeském kraji. Lídrem bude místopředseda poslanecké sněmovny Jan Skopeček z ODS (druhý zprava), který je v kraji dlouholetým zastupitelem.

Článek

„Máme zkušenost z jiných voleb, kde jsme kandidovali samostatně a nedosáhli výsledku, jaký bychom si představovali, proto jsme rozhodli o tomto formátu,“ uvedl Fiala. Stejná koalice bude podle něj i v jiných krajích, kde to bude dávat smysl, nebo v evropských volbách. „Tento formát je silnou alternativou proti populistům a proti těm, kdo to nemyslí se zájmy republiky dobře. Proto jsme nabídli tuto koalici i do evropských voleb, aby to umožnilo zachovat naši většinu a naši sílu,“ dodal Fiala.

Toto uskupení umožní podle předsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky podporu kraji z celostátní úrovně. Jeho strana nominovala jako svou jedničku starostu Brandýsa nad Labem - Staré Boleslavi Roberta Pechu.

Nadcházející krajské volby budou pro koalici důležitým lakmusovým papírkem, který ověří situaci stran. „Potvrzujeme, že koalice Spolu nebyla projektem na jedny volby. Ty krajské jsou mimořádně důležité i z celostátního hlediska a jsou znakem toho, jak si vedeme,“ mínila předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Lídrem TOP 09 pro střední Čechy je nynější radní pro kulturu Václav Švenda.

Svého lídra pro volby už oznámili také Piráti. Kandidátkou na hejtmanku bude nynější zastupitelka Lucie Cirkva Chocholová. Mezi priority řadí změnu rozpočtového určení daní nebo snižování rozdílů mezi oblastmi regionu. V krajských volbách by chtěla pro Piráty obhájit nynějších 12 křesel.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Současnou hejtmankou je Petra Pecková za STAN.

Ve Středočeském kraji nyní vládne široká koalice STAN, ODS, Pirátů a Spojenců, kde je zástupcem právě Václav Švenda. Dohromady má tato koalice 40 hlasů v 65tičlenném zastupitelstvu. Hejtmankou je Petra Pecková (STAN). V opozici zůstalo osamocené hnutí ANO s 15 hlasy.

Exprimátor Pardubic Charvát je na svobodě

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám