Hlavní obsah

Koalice se shodla na programu vlády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Po čtvrtečním pětihodinovém jednání vyjednavačů koaličních stran ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU odpoledne premiér Stanislav Gross oznámil, že definitivní programové prohlášení nového kabinetu je hotovo. Ještě dnes odpoledne ho mají schvalovat ministři. Vláda chce o důvěru požádat Sněmovnu v úterý 24. srpna.

Foto: archiv autora

Marie Drahokoupilová s Josefem Abrhánem v televizní hře Aksál z roku 1969.

Článek

Gross po jednání řekl, že programové prohlášení dává možnost, aby kabinet vydržel až do řádných voleb v roce 2006 a nebyl jen "udržovací".

"V dokumentu bude napsáno, že vláda si je vědoma potřeby existence smlouvy s Vatikánem," řekl Gross. Právě zahraniční politice byla věnována podstatná část dnešního jednání koaličních špiček. Přítomen byl i ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL.

Znovu registrační pokladny

V programu se objevuje řada návrhů, které se neúspěšně pokoušela prosadit už vláda Vladimíra Špidly. Příkladem jsou registrační pokladny a majetková přiznání.

Pokud by návrh o registračních pokladnách prošel tentokrát celým schvalovacím procesem, museli by si obchodníci povinně pořídit registrační pokladnu s fiskální pamětí. Taková pokladna si pamatuje všechny údaje, které jí prošly od jejího zapnutí. Podle vlády se tím výrazně omezí daňové úniky. Prodejce ale taková pokladna vyjde asi na třicet tisíc korun.

Grosssův kabinet bude také podle textu dohody prosazovat, aby veřejní činitelé, například komunální politici, museli podávat majetková přiznání. 

Ministři také změní systém sociálních dávek tak, aby se lidem vyplatilo pracovat a nepobírali podporu v nezaměstnanosti jen proto, že je to výhodnější.

Topolánek: je to nezávazné slohové cvičení

Předseda lidovců Miroslav Kalousek považuje text za "uspokojivě hájitelný" nejen ve stranách vládní koalice, ale i před veřejností. Možnost realizování vládních priorit podle něj odpovídá finančním možnostem. Podle šéfa unionistů Pavla Němce není žádná z tezí prohlášení "v příkrém rozporu s programem některé ze tří koaličních stran".

Předseda opoziční ODS Mirek Topolánek ČTK řekl, že programové prohlášení považuje za nezávazné slohové cvičení. "Pro nás je to pořád stejná vláda, vázaná sliby roku 2002 a Socánkovým deníčkem," prohlásil Topolánek. Konkrétněji podle něj dokument ODS okomentuje ve sněmovně, až se s ním seznámí.

Ani komunistům se nový vládní program nelíbí a Grossovu vládu nepodpoří. "Již nyní je zřejmé, že k žádnému významnému posunu ke zlepšení života občanů nedojde," řekl dnes předseda KSČM Miroslav Grebeníček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám