Hlavní obsah

Vládní koalice jedná o druhé fázi reformy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Lídři vládních stran začali po desáté hodině dopolední na zámku v Kolodějích jednat o druhé fázi reformy veřejných financí. Zástupci ČSSD, KDU-ČSL a Unie svobody-DEU si budou vyjasňovat názory na potírání šedé ekonomiky, změny sazeb daně z přidané hodnoty (DPH), penzijní reformu či stabilizaci zdravotního pojištění.

Foto: archiv autora

Helena Vondráčková a Luděk Švábenský v hudebním filmu Romance za korunu.

Článek

Vládní strany by měly dát najevo, jaké jsou jejich mantinely při vyjednávání, v čem jsou připraveny ustoupit a kde mají meze, které nelze překročit.

Koalice: změny jsou nutné

Na nutnosti pokračovat v reformě veřejných financí se shodují všechny tři vládní strany. Na konkrétní podobu navrhovaných změn ale mají sociální demokraté, lidovci i unionisté odlišné názory.

Například někteří představitelé US-DEU i KDU-ČSL by rádi viděli rychlé sblížení dvou sazeb DPH, když by například DPH u potravin stoupla z 5 na 7 procent a současně by se 22procentní sazba u dalšího zboží snížila na 17 až 19 procent.

Změna sazeb u potravin by však měla za následek zvýšení jejich cen. Sociální demokraté však chtějí zachovat pětiprocentní sníženou sazbu právě především u potravin. Tuto sazbu by však museli obhájit u Evropské unie.

Škromach varuje a DPH

Před rychlým sbližováním daňových sazeb varuje ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach.

Podle něj by totiž znamenalo především další zvýšení cen potravin, což by se výrazně dotklo hlavně důchodců a rodin s dětmi: "Mohlo by dojít řádově až k několikasetkorunovému nárůstu životních nákladů v porovnání se současným stavem a to je možné, pouze pokud to bude kompenzováno v příjmech právě těchto skupin obyvatelstva," upozornil v rozhovoru pro Právo.

Škromach zároveň označil za "trošku nešťastné", že chystané daňové změny jsou zatím diskutovány pouze na úrovni ministerstva financí. "Jejich představy o některých věcech týkajících se sociální oblasti jsou výrazně zkreslené a podle mého názoru prakticky nerealizovatelné," zdůraznil Škromach.

Zpomalení rozpočtových schodků

"Budeme mluvit o úpravě daňových sazeb, ať již jde o DPH nebo společné zdanění manželů. Budeme určitě mluvit i o tom, jak v rámci daně z příjmů více podpořit rodiny s dětmi," řekl předseda křesťanských demokratů Miroslav Kalousek.

Předpokládá, že na pořadu setkání bude i chystaná důchodová reforma či další úspora mandatorních výdajů státní pokladny.

Místopředseda US-DEU Jan Hadrava předpokládá, že tématem koaličních jednání bude i potírání šedé ekonomiky. "Registrační pokladny, majetková přiznání, značení lihu - to bude jedno z témat Koloděj," uvedl.

Další boj o reformy

Očekává se, že následovat budou další, politické i expertní schůzky, jejichž účastníci budou kompromisní podobu reformních zákonů upřesňovat.

"Pokusíme se udělat všechno pro to, abychom dohodu uzavřeli na přelomu ledna a února. Samozřejmě že tam ještě je určitá časová rezerva," doplnil Kalousek.

Zákony ve 2. fázi reformy

zákon o zavedení registračních pokladen

zákon o povinném kolkování alkoholu a zákaz jeho prodeje na tržištích

zákon o majetkovém přiznání od základní hranice 900 tisíc - 1,5 miliónu

omezení placení v hotovosti částkou půl milionu korun

opatření posilující daňové zvýhodnění rodin

zrušení příspěvku zaměstnavatelů na státní politiku zaměstnanosti

nižší daně firmám podporujícím vědu

zachování pětiprocentní daně z přidané hodnoty u potravin

snížení DPH u některých druhů zboží

příprava zásadní důchodové reformy

reforma zdravotnictví a zdravotního pojištění

Zatím v první fázi reformy veřejných financí se vládní koalici podařilo prosadit i přes nesouhlas Senátu či prezidentské veto třináct reformních zákonů. Ty přinesou do státního rozpočtu navíc 25 miliard korun zejména zvýšením spotřebních daní a změnou sazeb daně z přidané hodnoty.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám