Hlavní obsah

Koalice s humbukem prosadila většinu ve výborech, teď je ignoruje

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Sněmovní zahraniční výbor v úterý přerušil jednání o ratifikaci Lisabonské smlouvy. A to do chvíle, než o ni rozhodne Ústavní soud, jak to prosazuje Topolánkova ODS. Na tom by nebylo nic zvláštního, pokud by usnesení prosadili poslanci ODS. Jenže ti, stejně jako další koaliční zákonodárci, ve výboru chyběli.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministři Miroslav Kalousek (vlevo), Martin Říman (uprostřed) a Ondřej Liška při vystoupeních poslanců ve Sněmovně.

Článek

Šlo přitom o první zasedání sněmovního výboru poté, co koalice ve Sněmovně silou protlačila změnu počtu členů ve výborech tak, aby v nich měli občanští demokraté, lidovci a zelení většinu. To šéf frakce ODS Petr Tluchoř zdůvodnil slovy, že stejný počet koaličních i opozičních poslanců ve výborech často znemožňuje přijetí jakéhokoli usnesení a výbory tak blokuje.

Úterního jednání zahraničního výboru se však od začátku účastnil pouze jediný koaliční poslanec, a to jeho místopředseda Tomáš Dub (ODS). Později, na jednání o Lisabonské smlouvě, dorazil ještě Daniel Reisigel a Helena Malotová (oba ODS), přičemž opozice měla v lavicích šest svých členů.

Soc. dem. a komunisté tak mohli díky své momentální převaze prosadit jakékoli usnesení. Opozice i koalice má ve výboru po devíti členech. „Zachovali jsme se konstruktivně,“ řekl Právu k jednání výboru předseda Jan Hamáček (ČSSD).

Podle něj však dnešní zasedání jednoznačně prokázalo, že získání převahy ve výborech bylo zbytečným siláckým gestem. „Koaliční poslanci prostě na jednání výborů nechodí a změna počtu členů výborů to nijak nezmění,“ uvedl Hamáček.

Jiná situace nastala při jednání zemědělského výboru k situaci v státním podniku Lesy ČR. Síly opozice i koalice byly zcela vyrovnané, chyběli pouze Přemysl Rabas (SZ), který je v Ugandě, a kvůli zahraniční cestě také Petr Zgarba (ČSSD).

I kdyby ale opozice využila momentální většiny ve výborech a prosadila své návrhy, poslanci se jimi při rozhodování na schůzi celé komory nemusí řídit. Stejně tak se případným usnesením výboru ani celé Sněmovny nemusí řídit vláda.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám