Hlavní obsah

Koalice popravila odborníky VV na ministerstvech, stěžuje si John

Praha

Předseda Věcí veřejných Radek John se v pořadu České televize Otázky Václava Moravce nechal slyšet, že strana po rozchodu s ODS a TOP 09 čekala ve Sněmovně „noc dlouhých nožů“. Z toho důvodu podle něj rezignovala i Kateřina Klasnová na pozici místopředsedkyně Sněmovny. Koalice totiž podle Johna likviduje Věcí veřejným všechny odborníky na všech ministerstev.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Radek John

Článek

„Čekali jsme, že nás podřeže všechny i v Parlamentu," uvedl John. Proti Johnovu slovníku se ostře ohradila předsedkyně dolní komory Miroslava Němcová (ODS), navíc podle ní ODS nechystá přeskupení sil uvnitř Sněmovny.

„Je to termín o tom, jak rychle jsou vyhoštěni, zničeni, odřezáni, popraveni lidé z našich ministerstev bylo odejito asi 30 odborníků hned. Nebyla to noc dlouhých nožů, dobře, byla to rychlá poprava krátkými zbraněmi,“ reagoval John.

Vyřazení z výborů

Němcová dále připomněla, že odsouzení poslanci Vít Bárta (VV) a Jaroslav Škárka (nezařazený) odmítli složit mandát. Jediné, co v tom případě může Sněmovna učinit, je vyřadit je z výborů, konstatovala. Bárta i Škárka tak možná ztratí zastoupení ve výborech a komisích Sněmovny.

Škárka už odstoupil z čela komise, která má prověřit hospodaření Nejvyššího kontrolního úřadu. Bárta je členem rozpočtového a organizačního výboru. Škárka je místopředsedou kontrolního a petičního výboru a členem rozpočtového výboru.

Místopředseda se nehledá

Vedení Sněmovny zatím podle Němcové nejedná o novém kandidátovi na funkci místopředsedy Sněmovny, kterou během vládní krize složila místopředsedkyně Věcí veřejných Kateřina Klasnová.

S předsedou ČSSD Bohuslavem Sobotkou se Němcová shodla na tom, že Sněmovna může práci zvládnout pouze se dvěma zbývajícími místopředsedy – Lubomírem Zaorálkem (ČSSD) a Vlastou Parkanovou (TOP 09). Po volbách by se ČSSD ráda vrátila ke standardnímu zastoupení ve sněmovních funkcích podle síly jednotlivých stran.

Reklama

Výběr článků

Načítám